Friluftsliv och romantik i Englands Lake District


Lake District i nordvästra England är en riktig klassiker som i alla tider lockat besökare på jakt efter vacker natur och ett lugnt tempo. Inte konstigt då att den romantiska epokens största namn, som Wordsworth och Coleridge, valde att bosätta sig just i Lake District – området är, med sina branta klippor och spegelblanka sjöar, otroligt lätt att förälska sig i. Nu är det din tur att bli lyrisk över denna omdiktade pärla. 

Lowther Castle

Grandiosa Lowther Castle är ett absolut måste att besöka under din vistelse i Lake District – du befinner dig ju trots allt i romantikernas rike. Slottet, som uppfördes på 1800-talet i en överdådig nygotisk stil, har sedan mitten på 1950-talet lämnats att förfalla men den sagolika trädgården är fortfarande välskött. Här finns mängder av gröna ytor att ha en picknick på.

Aira Force & Ullswater

Den som kommit till Lake District för den sköna naturens skull kommer inte bli besviken på Aira Force & Ullswater, där trolska skogsgläntor och karga fjällhedar väntar på att upptäckas. Här finns mängder av vandringsstigar i flera olika distanser att utforska, varav vissa leder upp till vattenfallet Aira Force. En tur med ångbåten Ullswater Steamer är också starkt rekommenderat. Att glida fram på sjön och ta in de vackra omgivningarna är en fantastisk upplevelse. 

Keswick

Längst ner i en djup dal, omgärdat av fjäll och den vackra sjön Derwent Water ligger staden Keswick. Detta charmiga lilla samhälle är en perfekt bas att återvända till efter en dag fylld av friluftsaktiviteter. Ett bra utbud av mysiga pubar, trevliga restauranger, en handfull små butiker samt några knasiga museer (som till exempel ett pennmuseum) gör sitt för att skänka staden en gemytlig atmosfär. 

Whinlatter Forest Park

Fantastiska möjligheter för friluftsliv utlovas i Whinlatter Forest Park, som är något så unikt som Englands enda bergskog. Dessutom är området ett skyddsområde för röd ekorre, som ju är ett enastående gulligt djur. Förutom långa promenader under trädkronorna finns här även möjlighet att hyra cyklar (i bergen finns ett gäng utmärkta cykelleder), samt ägna sig åt våghalsiga aktiviteter i Go Ape:s äventyrsanläggning. 

Honister Slate Mine

Inhyst i en gammal skiffergruva, mitt bland Lake Districts fjälltoppar, ligger ett aktivitetscentrum som har ett stort utbud av äventyr att välja bland. Prova på saker som vandring ner i gruvorna eller adrenalinstinn klättring längs Via Ferrata – en gammal gruvjärnväg som löper längs med klippväggarna (OBS! Inget för de som lider av höjdrädsla). 

Dove Cottage

Dove Cottage är platsen där en av den romantiska epokens största namn, William Wordsworth, levde och verkade (många av hans mest berömda verk lär ha skrivits just här). Museets unika samlingar innefattar allt från dikter till målningar, vilket ger oss en glimt om hur livet kan ha tett sig för den inflytelserika skalden, vars kärlek till Lake District är omskriven.

Great Langdale

Den böljande dalgången Great Langdale har några av de vackraste vandringslederna i Lake District. Här kan du bestiga någon av dess toppar för enastående panoramavyer över det omkringliggande landskapet eller ge dig ut på vandring och utforska den frodiga dalen. Oavsett vad du väljer att ägna dagen åt för aktivitet så avslutas äventyret bäst med ett glas på det lokala hotellet Old Dungeon Ghyll. Då du är i området bör du heller inte missa de vackra vattenfallen vid Stickle Ghyll. 

Scafell Pike

Från Scafell Pike kan den som lyckats nå toppen se fram emot en panoramavy som saknar motstycke i den här delen av landet – vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Scafell Pike är Englands högsta berg. Vandringen upp till toppen är bitvis en utmaning och de som planerar att bestiga Scafell Pike bör hålla koll på vad väderprognoserna säger, men väl på plats på toppen väntar en belöning som är mödan värd. 

Wrynose Pass och Hardknott Pass

Reser du med bil så har Lake District två vägar du inte får missa: de lika fruktade som förtrollande Wrynose Pass och Hardknott Pass. De båda vägarna följer på varandra och utgör tillsammans en häpnadsväckande uppsättning trådsmala passager, magpirrande höjder och backar där det gäller att ligga på bromsen. Vintertid är det helt omöjligt att köra här och på sommaren utgör sträckan en utmaning som heter duga, men den som har is i magen kommer bli rikligt belönad. Längs Hardknott Pass finns även ett gammalt romersk fort som är väl värt ett besök. 

Hawkshead

Den pittoreska byn Hawkshead, med sina vitmenade hus och kullerstensbelagda gator, utgör själva sinnebilden av en kumbrisk pastroral idyll. Här finns ett gäng trevliga kaféer och avslappnade pubar att vila ut på efter en dag full av aktiviteter. Besök gärna bryggeriet Hawkshead Brewery, som ligger en kort promenad utanför centrum, och prova på deras lokalt producerade öl och lyssna till liveband på helgerna

Hill Top – Beatrix Potters hem

Att stiga in i den älskade barnboksförfattaren Beatrix Potters hem är som att förflyttas till en annan tid. Varje rum har inretts för att representera en av författarens berömda berättelser, som till exempel Sagan om Pelle Kanin. I den vackra trädgården hittar du fler platser som förekommer i hennes böcker. Ett besök i Mrs. Potters hus är en rolig upplevelse för alla åldrar. 

Lake Windermere

Lake Windermere är inte bara en enastående vacker sjö, den är även Englands till ytan största vattenmassa. När man ser de dramatiska klipporna som störtar ner i det till synes ändlösa blå vattnet förstår man varför platsen älskades så av romantikens författare. Det lilla samhället Bowness-on-Windermere på Lake Windermeres kust är en bra utgångspunkt för att upptäcka denna del av Lake District. 

Oavsett om du gillar gamla hjulångare eller föredrar kanoter så är en tur på sjön det bästa sättet att ta in Lake Windermeres storslagna skönhet. 

Cartmel

Den lilla medeltida byn Cartmel har, utöver det faktum att byn i sig är osedvanligt pittoresk, ett flertal berömda sevärdheter. Och om du undrar om det är klostret från 1100-talet eller hästkapplöpningsbanan som satt Cartmel på kartan så blir svaret: inget av dem. Byns sanna claim to fame stavas Sticky Toffee Pudding, som lär ha bakats här, eller rättare sagt på Cartmel Village Shop, för första gången. För de som helst vill äta förrätt och varmrätt innan de hugger in på pudding rekommenderas restaurangen L’Enclume som har belönats med två stjärnor i Guide Michelin. 

,

Relaterade artiklar