Förälska dig i mångsidiga Dalmatien


Adriatiska havets pärla, Dalmatien, sträcker sig från Dubrovnik i söder, via städerna Split och Sibernik till Zadar i norr och har sedan länge varit en favorit bland de som sökt sol, bad, historia och kultur. Till skillnad från hundarna som bär regionens namn domineras den kuperade kustregionen av turkosa, gröna och solgula nyanser. Lägg till ett stänk av rött vin och du kommer förstå vad som lockat såväl romerska kejsare, irländska författare och tusentals andra att slå ner sina bopålar just här.

Carpe Diem på dalmatiskt vis

En dalmatisk katt har hittat skugga bakom en blomkruka i Dubrovnik. Foto: iStock/ewg3D

Längs med kusten kommer du se människor vara fullt upptagna med vad som ser ut som ingenting. Detta är den dalmatiska “fjakan” – ett slags sinnesstämning som är lika lätt att ta till sig som den är svår att förklara. I stort går fjaka ut på att sakta ner tempot, njuta av nuet och uppskatta det man har runtomkring sig. Med städer som Dubrovnik, Sibenik och Split, samt öar som Korcula, Pag och Hvar kommer du märka att fjaka känns lika naturligt som att gå och stå.

Varva världsarv med vackra vyer

Peristylen i Split utgör entrén till den romerske kejsaren Diocletianus palats. Foto: iStock/piotr borkowski

Städerna Dubrovnik och Split är självklara resmål för alla som vill njuta av slående vacker medeltida bebyggelse, avslappnad stämning och vackra stränder. De som följer Game of Thrones kommer känna igen King’s Landing så fort de stiger innanför Dubrovniks gamla stadsmurar. Här kan man promenera längs smala gränder, ta en glass längs huvudgatan Stradun och känna historiens vingslag slå emot en. För den bästa vyn över stan ska man ta en tur i linbanan som går upp till berget Srd. Splits centrum utgörs av Diocletianus romerska kejsarpalats, som är det enda i sitt slag som är bevarat (om än påbyggt, ombyggt och renoverat mer än en gång under seklerna som gått). Den gamla stadskärnan är helt bilfri, vilket gör att gatorna tagits över av trevliga uteserveringar och torghandel. En populär sysselsättning i Split är att flanera längs hamnpromenaden Riva och kolla på båtar, eller ta en öl på någon av alla de barer och caféer som kantar den. Från hamnen kan man också ta färjan till öar som Brac, Vis, Korcula och Hvar. Precis utanför stan ligger utmärkta badstränder som till exempel Bacvice, om man vill kombinera bad med stadsliv.

Där skönheten dras till sin spets

Stranden Zlatni Rat på ön Brac är en av Kroatiens kändaste landmärken. Foto: iStock/mbbirdy

På ön Brac utanför Split ligger en av Europas mest fotograferade stränder, Zlatni Rat, som på kroatiska betyder “det gyllene hornet”. Stranden löper som en naturlig pir nästan två kilometer ut i vattnet och ändrar form och längd efter vädret. Är du på jakt efter den autentiska kroatiska känslan är stranden Divna Beach ett hett tips. Istället för finkornig sand består stranden av små lena stenar. Hit åker gärna kroaterna själva för en dags slappande vid havet. Föredrar du sand framför småsten kan stranden Punta Rata, söder om Split, vara vad du söker. Stranden, som nästan alltid flaggar blått, hamnar ofta på listor över världens bästa stränder. Stanna gärna kvar några timmar extra och njut av den enastående solnedgången.

Korka upp en flaska grk (eller smutta på smutica)

På ön Vis odlas bland annat den inhemska druvan plavac mali. Foto: iStock/xbrchx

Är det någonting som får kroaternas hjärtan att slå lite extra så är det vinet. Här har man odlat druvor sedan antiken och idag kan man skryta med ett 130-tal inhemska sorter med allt från friska och söta viner till komplexa varianter med unik karaktär. Anledningen till att de lyser med sin frånvaro på Systembolagets hyllor kan vara att kroaterna gärna behåller de bästa vinerna själva och exporterar det som blir över (om det blir något över). Från ön Hvar kommer sorterna grk, vugava och Plančić, I södra Dalmatien produceras dingač och från trakterna kring Sibenik kommer det berömda rödvinet Babić. Känner du för att prova något riktigt speciellt kan du bege dig till ön Brac där de mixar vin med får- och getmjölk och får fram drycken Smutica.

Lär dig uttala ukusan och pršut

Ost från Pag är bara en av många delikatesser från Dalmatien. Foto: iStock/Mattis Kaminer

Alla som varit i Kroatien lär ha stiftat bekantskap med Cevapcici (kryddade oxjärpar som vanligtvis serveras med pommes frites och ajvar) som har blivit något av en symbol för Kroatien på samma sätt som köttbullar blivit det för Sverige. Men det kroatiska köket har mycket mer att erbjuda den som vet var hen ska leta. Titta efter lokala specialiteter som fisk och skaldjur, den dalmatiska prosciutton pršut, Pag-ost och svart bläckfiskrisotto. Är du osäker kan du alltid peka och fråga om det är “ukusan” (utsökt). Får du ett “da” till svar kan du lugnt luta dig tillbaka och se fram emot en spännande smakupplevelse.

Fun fact:
Den nyss bortgångne amerikanske stjärnkocken och tv-profilen Anthony Bourdain förutspådde att det kroatiska köket skulle bli “nästa stora grej” och lär ha bannat sig själv för att inte ha upptäckt regionen tidigare. Dessutom framhöll han de kroatiska vinerna som några av de bästa i världen.

Kasta ankar och släpp loss på Obonjan

På många platser längs den dalmatiska kusten kan man njuta av spelningar under bar himmel. Foto: iStock/Ivan_Neru

Ett säkert sommartecken är alla festivaler för elektronisk musik som äger rum längst den Adriatiska kusten. Love International, Sonus Festival, SuperUho är bara några av de evenemang de festtokiga kroaterna (och turisterna) kan se fram emot när temperaturen stiger. På den obebodda ön Obonjan utanför Zadar pågår hela sommaren en lågintensiv festival där avslappnat loungehäng varvas med svettiga DJ-spelningar och svalkande bad. När benen värker och öronen behöver en paus kan du dra dig undan i skuggan under en tall och njuta av en drink tills det är dags att för dans igen. Du stannar så länge du vill och tar båten tillbaka när du känner dig färdig.

…och till sist ett körsbär på toppen

Den 3000 år gamla staden Nin utanför Zadar är hem till världens minsta katedral.
Foto: iStock/iascic

I norra Dalmatien hittar du Dalmatiens “cherry on top” – staden Zadar, som är berömt för att vara den enda platsen på jorden där surkörsbäret Maraska växer. Prova ett glas av den världsberömda likören Maraschino eller kämpa mot den värsta eftermiddagshettan med en kula förföriskt god Maraska-sorbet. Om du är sugen på mer sött kan du bege dig ut strax utanför Zadar och titta på de urgulliga byggnaderna i Nin, som är en av Kroatiens äldsta bebyggda platser.


Relaterade artiklar