Finn ditt paradis i Grekland


En välgörande och örtig doft av oregano och salvia möts av den salta havsbrisen när du kommer ner till havet. Promenaden tar dig förbi en svärm av spelande cikador blandat med de folkliga tonerna från det långhalsade stränginstrumentet bouzouki, som sprider sig klagande från de sömniga tavernorna. Vid de små caféborden sitter lokala gubbar och spelar backgammon, med kaffe och ouzo i högsta hugg. Allting går i en lunkande takt och lugnet infinner sig nästan direkt. Var du än befinner dig i Grekland kommer din upplevelse vara en fröjd för dina sinnen, med en säregen egenskap att kunna framkalla en alldeles speciell semesterkänsla så fort du ankommit. Vi har plockat ut några favoriter från denna antika och mytomspunna plats, med tips för de som är nyfikna på övärlden samt de som föredrar att stanna säkert på terra firma.

Oia, Santorini. Foto: iStock/Grafissimo

Santorini

Det är omöjligt att prata om Greklands öar utan att nämna den kanske mest populära: Santorini. När du ser framför dig en bild av Grekland tänker du förmodligen på de vitkalkade husen med himmelsblå kupoler som sprider sig utmed den bergiga ön, som likt en amfiteater stegrar sig över det stilla havet nedanför. För de bästa utsikterna över den kittelformade kalderan bör man bo i Fira, Imerovigli eller Oia, som även skryter med de världskända solnedgångarna. I huvudstaden Fira kan du gå på upptäcktsfärd genom snirklande stenstigar, med en och annan paus för att kika i affärer, ta ett glas Retsina i en av de många barerna, eller spana in kvällens restaurangbesök.

Kalyves, Kreta. Foto: iStock/Freeartist

Kreta

Greklands största ö, Kreta, är nästan som ett eget land. Här kan du resa runt och förundras över hur olikt landskapet ser ut beroende på var du är, med allt från finkorniga sandstränder och karga bergslandskap till växtrika skogsstigar och undangömda sjöar och floder. De södra delarna av Kreta är lite lugnare och kargare med hänsyn till öns äldre tidsperioder, till skillnad mot norra Kreta där de mer livliga och turisttäta städerna och byarna håller till. Var du än bor på ön finns en hel del ställen att upptäcka med bil, bland annat de många historiska kyrkorna, de minoiska ruinerna i Knossos, den vackra Samariaklyftan eller de mysiga vingårdarna på öns västra delar.

Kos, Grekland. Foto: iStock/count_kert

Kos

Kos ligger nära kusten till Turkiet, vilket betyder att du har valet att göra ett besök till grannlandet om tidschemat tillåter. Gör det inte det har du inget att vara orolig över, för Kos erbjuder nämligen det bästa i sin kategori av paradisliknande sandstränder och tusenåriga antika ruiner. Det händer mest i delarna runt Kos stad, Kardamena, Mastihari och Kamari, men utanför dessa resortstäder finns även spännande natur att upptäcka. Förutom de fantastiska stränderna hör en av höjdpunkterna till det majestätiska medeltida slottet, som tornar upp sig över hamnen på öns huvudstad.

Akropolis i Lindos, Rhodos. Foto: iStock/Vladimir_Timofeev

Rhodos

Rhodos har länge varit en favorit bland författare, konstnärer och filmregissörer – och det är inte så konstigt det. De vykortsvackra kontrasterna mellan de turkosa vattenbrynen, karga stenmassiven och pittoreska sockerbitshusen är nog för att ge även den mest trångsynte en gnista kreativ inspriation. Promenera längs med kullerstensgatorna i den atmosfäriska gamla stan där den bysantinska andan lever kvar, och stanna till på en bar eller taverna på den livliga gatan Menekleous. Besök även vackra Lindos samt Petaloudes, där du (och en hel drös turister) kan beskåda det unika området där varje sten och trädstam täcks av vackra fjärilar under sommarmånaderna.

Marble Beach, Thassos. Foto: iStock/miljko

Thassos

I det Egeiska havets nordligaste delar hittar du ön Thassos, som bara under senare år registrerats på turisternas radar. Här finner du en blandning av sömniga hamnstäder och gulliga bergsbyar, långa sandstränder och lummiga bergspromenader. Från den lilla byn Panagia kan man ta en folktom skogsstig som slingrar sig bort mot Potamias, där man kan ta en lokalbuss till Golden Beach – den längsta och mest populära stranden på ön. I huvudstaden Limenas kan du promenera längs med den lilla shoppinggatan som leder till vattnet, där du kan se solnedgången gå ner från en av de läckra restaurangerna.

Kavala, Grekland. Foto: iStock/sjhaytov

Thessaloniki, Xanthi & Kavala

Grekland handlar dock inte bara om öarna. På fastlandet i Greklands norra delar finns ett gäng härliga städer som erbjuder lite mer liv, samtidigt som de behåller ett visst lugn som inte går att hitta i huvudstaden Aten. I nordöstra delen av fastlandet ligger den moderna universitetsstaden Xanthi, som bjuder på en mängd härliga marknader och mysiga vintagebutiker – perfekt för att botanisera souvenirer. Längre ner vid kusten finner man den trevliga staden Kavala, vars gator stegrar sig upp mot bergen och varifrån man kan beskåda utsikten på bästa sätt. Lite längre västerut ligger trendiga Thessaloniki, vars barer och restauranger i downtown imponerar på de som har en kräsen storstadssmak. Prova barerna Arc eller Apollou, samt restaurangen Full tou Meze för grekiska specialiteter i uppdaterad version!


Relaterade artiklar