Finlands vildmark: en utomhusguide


Att uppleva Finlands vackra vildmark är som att befinna sig i en spännande sagovärld. Med 40 nationalparker som sträcker sig över nästan hela landet, erbjuder den finska naturen ett rikt och varierande landskap året runt. Från frusna sjöar till härliga sommardagar djupt inne i de täta skogarna – vi avslöjar hur du kan uppleva naturen som erbjuds i vårt kära grannland på bästa möjliga sätt.

Hundsläde i finska Lappland / foto: iStock/supermoose

Glid fram genom den kritvita snön

När du besöker Finland under de snöfyllda månaderna (vanligtvis från november till maj) kan du se fram emot alla de klassiska vinterutflykter som gör upplevelsen så unik:  slädhundar, snöskoter, längdskidor och till och med rensafari – mitt ute i den finska landsbygden och med de mäktiga skogarna ständigt närvarande. Om du vill ta det lite lugnare kan du passa på att prova isfiske, besöka en lokal gruva eller kanske bara koppla av med en uppfriskande stund i en arktisk bastu och bubbelpool.

 Äventyr i nationalparker vid varmare väder

Det som göms i snö kommer upp i tö, och Finland har mer att erbjuda än snötäckta landskap. Vid varmare väder kan du ge dig ut på vandring genom olika nationalparker, med landskap vars färger skiftar i grönt och brunt. Oavsett om din transportmetod är mountainbike, fyrhjuling, vandringskängor eller klättringsskor kommer du att kunna hitta aktiviteter som passar just dig och ditt humör. Flyt fram på en kanot längs floden i förtrollande Oulanka, njut av svindlande sjöutsikter i naturreservatet Saana, blicka ut över trädtoppar som aldrig tar slut i Nuuksio eller stanna till för ett fiskestopp i den något kargare terrängen i Vätsäri.

Saana naturreservat, Kilpisjärvi, Finland / foto: iStock/PetraKosonen

Få upp adrenalinet med den ultimata kryssningen

Redo att ta din vistelse till nästa nivå? Ta dig då an det frusna arktiska vattnet i finska Lappland med en kryssning ombord på en isbrytare. Två av landets mest populära alternativ är the Polar Explorer och Sampo, vilka båda erbjuder en semesterupplevelse utöver det vanliga. Den modige kan kombinera denna upplevelse med en promenad på, eller kanske till och med ett våghalsigt dopp i den iskalla sjön. 

På jakt efter norrskenen 

De flesta har inget emot att stanna uppe för att få så lite som en glimt av norrsken, men visste du att det finns flera sätt att söka upp dom? Jeep, buss och båt är visserligen klassiska alternativ, men varför inte skämma bort alla dina sinnen på en gång med en kväll ute i den dramatiska vildmarken på riktigt (finska Lappland är ju trots allt hem till de bästa destinationerna för norrsken i världen). Vad sägs om att blicka upp mot det fascinerande Aurora Borealis ovanför dig, samtidigt som du står mitt på en frusen sjö, eller kanske medan du flyter ovanpå isen i minusgrader? Mer autentiskt än såhär blir det ju inte. 

Norrsken i finska Lappland / foto: iStock/MuYeeTing

Övernattningar med hög mysfaktor under stjärnhimlen

Ingen äventyrsresa i Finland är komplett utan en övernattning på en oförglömlig plats. Kura ihop dig i en arktisk igloo, omfamnad av den snötäckta omgivningen och bara ett glastak mellan dig och den norrskensfyllda himlen. Om du är orolig för att få hyttfeber kan du istället välja att checka in på ett ishotell. Under de varmare månaderna rekommenderas du att hyra en mysig stuga vid sjön – stugor som mer ofta än sällan har en touch av både traditionell charm och den mer moderna skandinaviska designen som vi såklart älskar.

,

Relaterade artiklar