The Machu Picchu in Peru

Fem magiska platser i Peru


Peru är ett land där flera kulturer möter tusenårig historia och arkitektur, som i harmoni med sagolik natur skapar total perfektion. Landet har under de senaste åren blivit ett av världens mest omtyckta resmål, och det är inte svårt att förstå varför. Utforska de andinska traditionerna med en ceremoni i El Valle Sagrado eller förundras över Sydamerikas mest berömda arkeologiska plats, Machu Picchu. Oavsett vad du har för resplaner, är Peru en sann drömdestination, som bör upplevas minst en gång i livet. 

Lima. Foto: iStock/rest

Lima

Landets huvudstad Lima, är hem åt flera historiska och kulturella sevärdheter, som daterar tillbaka till den spanska kolonialtiden. Strosa bland de anrika byggnaderna, som ståtligt pryder den långa gågatan Jirón de la Unión. Fortsätt till konstgalleriet Pinacoteca Municipal Ignacio Merino för vacker 1900-talskonst av välrenommerade peruanska konstnärer eller följ med på en svårslagen konstresa från förcolumbiansk tid till nutid på Museo de Arte de Lima. Styr sedan stegen vidare genom stadens färgsprakande kvarter, för ytterligare en oförglömlig upplevelse, denna gång i kulinarisk anda. Mercado de Surquillo, ligger i närheten av det livliga distriktet Miraflores och är ett sant paradis för matentusiasten. Här möts du av doften från kryddor och av färgglada frukter och grönsaker, som samsas i de lokala handlarnas mysiga stånd. Håll extra utkik efter camote (sötpotatis), rocoto (en typ av chilipeppar) och ginseng-roten, som är några av marknadens stora höjdpunkter.

Regnbågens berg. Foto: Unsplash/McKayla Crump

Cusco

Cusco ligger på det andinska höglandet och var en gång i tiden Inkarikets huvudstad. Den unika kombinationen av tusenårig historia och europeisk charm är mycket påtaglig här, och upplevs genom stadens arkitektur. Cusco har sedan år 1983 en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista och är en stad väl värd några dagars utforskande. 

Inled vistelsen med en promenad över Plaza de Armas, stadens stora torg och centrum. Stanna till för en svalkande drink i sällskap av lokalbefolkningen eller njut av en kopp nybryggt peruanskt kaffe innan du ger dig på den något starkare favoriten, Pisco, en brandy hemmahörande i Peru. Drycken är så omtyckt att den till och med har ett eget museum i Cusco, Museo Del Pisco. En annan höjdpunk och världsarvslistad sevärdhet är stadens pampiga katedral, som förutom en lång historia är den konstintresserades himmelrike. Här finns nämligen ett flertal målningar och artefakter från Inkakulturen. 

Ytterligare en anledning till att besöka Cusco är stadens läge, i närheten av det berömda Vinicunca, även kallat regnbågens berg. Att nå toppen må vara lite av en utmaning, då höjdmetrarna är många och stigarna inte alltid så lättillgängliga, men belöningen då du kommer fram är garanterat värd all ansträngning.

Puerto Maldonado. Foto: iStock/eugenef

Under din vistelse i Peru, är ett besök till Amazonas regnskog snudd på obligatoriskt. Med flyg från Cusco når du Puerto Maldonado, där äventyr du hittills bara kunnat drömma om väntar. Vad sägs till exempel om en spännande nattsafari? För dig som planerar att spendera några dagar här, rekommenderas dessutom en kanottur på sjön Sandoval och en båtutflykt på Rio Madre de Dios. Du kan även besöka Reserva Ecologica Taricaya, ett naturreservat med en stor biologisk mångfald. 

För den som inte tycks påverkas av den andinska altituden och som söker en riktig adrenalinkick, är berömda Canopy Tree en riktig höjdpunkt. Promenera över den långa hängbron, högt över bomullsträdens toppar, och njut av den svårslagna utsikten över den peruanska djungeln. 

Heliga dalen

Inkaleden är den världsberömda vandringsled som följer i Inkafolkets fotspår, från Cusco till världskända Machu Picchu. Här, bland Andernas kullarna, ligger små byar, där generation efter generation ser till att hålla de tusenåriga traditionerna vid liv. Besök den arkeologiska platsen Rachi, vars stora sevärdhet är templet Viracocha eller ta en tur till Chinchero, den stad som enligt Inkafolket är regnbågens födelseplats. Chinchero är även känd för sina textilier, där inspiration hämtas från just regnbågens alla färger. 

Passa också på att utforska charmiga Písac, en by belägen vid foten av ett spektakulärt Inkafort. Byns huvudsakliga fokus är ekologisk hållbarhet och jakten på sinnesro, något som lockar många själasökande resenärer varje år. Även städerna Maras och Moray är väl värda ett besök. Maras är viktig för Perus utvinning av salt, vilket har resulterat i över 3 000 saltdammar, som daterar tillbaka till Inkatiden, då de först upptäcktes. Strax väster om Maras ligger Moray, en arkeologisk plats främst känd för sin spännande form. Platsen består av ett flertal utgrävda cirklar, som tros vara hemligheten bakom Inkafolkets framgångsrika jordbruksmetoder. 

Vandringens sista stopp, innan du når slutmålet Machu Picchu är Ollantaytambo. Detta är en av de mer välbevarad byarna från Inkatiden, vars byggnader och gator ger en tydlig inblick i livet under förcolumbiansk tid. 

Machu Picchu. Foto: Unsplash/ Willian Justen de Vasconcellos

Machu Picchu

Machu Picchu är ett av världens sju underverk, och tog år 1911 en välförtjänt plats på UNESCO:s världsarvslista. Friluftsentusiaster når den arkeologiska skatten efter fyra dagars vandring, medan de som föredrar en något mer tillbakalutad resa, kan beundra de vackra vyerna genom tågfönstret. Oavsett vilket färdmedel som tar dig till denna magiska plats, väntar garanterat en oförglömlig upplevelse. Trots att vissa delar av Machu Picchu har restaurerats i modern tid, hägrar här fortfarande en känsla av mystik, som i sällskap av de spektakulära vyerna och den unika historien bör upplevas minst en gång i livet. Den imponerande naturen och dess rika djurliv är en sevärdhet i sig, då platsen bland annat är hem åt ett lamadjur och alpacas, två av landets mest kända och älskade djur. 

Under din vistelse i Peru rekommenderas även ett besök till Kuélap, Chavín de Huantar och Chan Chan. Dessa arkeologiska platser är inte lika välkända som Machu Picchu, men du kommer garanterat bli lika förälskad, fascinerad och förundrad. 

Titicacasjön. Foto: iStock/saiko3p

Titicacasjön

Enligt legenden, är Titicacasjön platsen där solguden och Inkarikets grundare Manco Capac och Mama Ocllo föddes. Sjön är belägen i södra Peru, vid gränsen till Bolivia, och anses vara den mest farbara sjön i världen. Landet runt sjön är idag bebott av Uros-folket, vars kultur präglas av tidigare civilisationer, såsom Tiahuanaco, Collas, Quechuas och Aymaras. Uros-folket har gjort sjön vida känd, då hela befolkningen bor i flytande hus på vattnet. Detta tack vare byggmaterialet, en växt som vanligtvis används vid bygge av båtar. För en autentisk, peruansk upplevelse och en inblick i lokalbefolkningens vardagsliv rekommenderas ett besök till öarna Amantani och Taquile. Här hälsas du varmt välkommen och erbjuds ofta kulinariska smakprover och spännande berättelser från livet på sjön. Trots att de olika öarna skiljer sig åt, har de en sak gemensamt: den unika miljön. Omfamnad av historiska ruiner, vida vidder och några är Andernas högsta toppar, är Titicacasjön en sagolik plats, som bör stå med på din lista över platser att besöka i Peru.


Relaterade artiklar