Ett land med många ansikten: upplev Tanzania och Zanzibar


När du stiger av planet är det märkbart från första stund att du befinner dig långt hemifrån. Värmen är påtaglig, men kroppen kommer snart att anpassa sig. Du behöver inte ta många sandalklädda steg innan du kommer att känna av kontrasterna: de färgsprakande kläderna som kontrasterar mot en miljö som går i honungsfärgade toner, en annan ljudmatta kommer att lägga sig i bakgrunden och helt nya dofter kommer att uppenbara sig. 

Landet du befinner dig i är Tanzania, och landar du i den myllrande huvudstaden Dar es Salaam har du ett perfekt utgångsläge för att utforska landet. Här kan du passa på att besöka de livliga marknaderna, ta något kallt att dricka vid de avslappnade strandbarerna längs Coco Beach och låta dig förtrollas av de fantasieggande och intensivt färgsprakande naivistiska Tingatinga-målningarna.  

En tur på Indiska oceanen

Färjan över till Zanzibar är mer än ett smidigt transportmedel; du får många svalkande havsbrisar och Indiska oceanens oändliga utsikt på köpet. Knappt två timmar tar det med snabbfärjorna, sedan kan du påbörja ditt ö-äventyr. Zanzibar är en är en autonom ö-region i Tanzania som kräver ett visum för besökare (som med enkelhet kan fyllas i online). 

Efter en uppfriskande båttur stiger du av i Stone Town, Zanzibars kulturella hjärta och en av de äldsta levande swahilistäderna i Östafrika. Här smälter den afrikanska och arabiska kulturen samman och skapar stadens säregna silhuett. Vandra längs stadens labyrintliknande slingrande, smala gator som pryds av resliga stenbyggnader med vackert snidade träportar som ger den pittoreska staden en unik charm. Stone Town har ett dunkelt förflutet som står i bjärt kontrast till den soliga paradisön, staden grundades av arabiska slav- och kryddhandlare i början av 1800-talet och lämningarna av den forna människohandeln är tydliga på ett flertal platser. Det finns bland annat museum och monument som upprättats till offrens ära – och för att denna svårt sargade period av historien inte ska falla i glömska. Avrunda en dag full av intryck på en uteservering där du kan lyssna till oceanens lugnande hymn och se solen sakta sjunka ner i horisonten. 

Ett mångfacetterat resmål 

Ett unikt inslag i Stone Town är dessutom det museum som tillägnats världslegenden Freddie Mercury, beläget i huset där Freddie, vars ursprungliga namn var Farrokh Bulsara, och hans familj bodde i fram till 1963 då de flyttade till England. Museet visar upp ett detaljerat ackord av Farrokh Bulsaras födelseort, hans unga år och hans resa till att bli en av de starkast lysande stjärnorna på musikhimlen genom tiderna. 

En perfekt semesterresa, för många, är att finna balansen mellan kulturella sevärdheter, aktiviteter och strand. På Zanzibar finns otaliga möjligheter; upplev den sagolikt vackra stranden Nungwi Beach eller utforska den fascinerande undervattensvärlden. Likt en astronaut kan du känna dig tyngdlös för en stund och en helt annan värld uppenbarar sig under vattenytan, vars invånare går i regnbågens alla färger. Föredrar du torra land, så finns det spännande kryddvandringar att delta i. Har du funderat över var kanelen i ert kryddskåp kommer ifrån? Ett besök på en kryddfarm (spice farm) kommer att stilla din kunskapshunger: titta, känn, lukta, smaka och lär dig mer om dina favoritkryddor. En riktig wow-upplevelse garanteras.

Tillfredsställ din inre äventyrare

Det finns mycket att skriva om denna speciella plats, och det är egentligen bara en bråkdel av landets totala yta. Det är ingen överdrift att säga att det är ett mångfacetterat land, där varje region bjuder på egna traditionella seder, sevärdheter och landskap. Missa till exempel inte Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, beläget nära staden Arusha i norra delen av landet. En väldigt populär destination både bland erfarna vandrare och nybörjare, men att beskåda berget, med dess bländande snöklädda topp, är även det en upplevelse i sig. Naturen runt berget är frodigt grön och bjuder på ett spännande djurliv – och bli inte förvånad om du stöter på en babian eller två. Denna region är även hemvisten för de delvis nomadiserande Massajerna, som ofta står ut i mängden med sina svepande, färgrika kangaliknande tyger. Köp med dig unika hantverk och exceptionellt vackra och handgjorda smycken som ett minne från denna oförglömliga plats.

Texten skulle kunnat ta slut här, men att inte nämna landets praktfulla nationalparker vore nästintill ett kardinalfel. Många känner till Serengeti, Tanzanias näst största nationalpark som sedan 1981 även återfinns på UNESCO:s världsarvslista. Serengeti gränsar till det kenyanska viltreservatet Masai Mara, där zebror och gnuer vandrar mellan parkerna. En typ av boende som rekommenderas är ta in på en lodge eller camping i området. Om nätterna kan du höra de vilda och nattaktiva djuren vars läten kan få håren i nacken att resa sig. Du kommer sedan slumra gott till naturens susande bakgrundsljud och i vetskapen att området är bevakat och tryggt. Här kan du uppleva sann sinnesnärvaro och komma omgivningen riktigt nära. 
En något mindre känd naturskatt i området är Ngorongorokratern där man kan skåda Afrikas otroliga fauna, och där flera viktiga arkeologiska och paleontologiska fynd gjorts. Bland annat 3,6 miljoner år gamla fossila mänskliga fotspår. Platsen bjuder dessutom på en svårslagen målerisk vy som blicken länge kan vila på.

Intressanta möten 

En stad som du inte bör missa är Mwanza, vid Victoriasjöns södra strand, även kallad Rock town. Som om en jätte strösslat stora stenblock över orten, ger dessa prydsamma bumlingar staden sitt smeknamn och säregna karaktär. Ta en båttur och se områdets öar och rika fågelliv, här och var kan du dessutom stöta på den sällsamma och respektingivande Maraboustorken. I regionen kan du finna många restauranger som serverar nyfångad fisk från Victoriasjön – så färsk att även den mest skeptiske gourmanden utan motstånd konverteras. Prova att försiktigt lägga till den regionalt odlade gröna chilin för en ny smakupplevelse. Avsluta med säsongens nyskördade frukt som får smälta på tungan: att testa de olika mangosorterna i Tanzania är en förförande smakupplevelse.

Den påtagliga värmen i landet har inte bara med Celsius att göra, utan mötet som sker människor emellan som bjuder in till innerlig sång, spontan dans, hjärtliga samtal och intressanta möten. Möjligheterna är oändliga i denna prunkande oas och den äventyrslystne kommer inte göras besviken. Sedan, när du kommit tillbaka till hemmets trygga vrå och dammat av resekängorna. Se då till att framkalla dina foton, så att du kan ta fram dem när vardagslunken blir alltför påtaglig och i stillhet le åt dina nya oskattbara semesterminnen.

Secret Escapes rekommenderar att besöka Utrikesdepartementets hemsida för uppdaterad reseinformation och eventuella säkerhetsrisker som kan drabba resenärer. 


Relaterade artiklar