Ett gömt Paris


Eiffeltornet, Moulin Rouge, Notre Dame och Champs-Élysées i all ära men här har vi samlat ett gäng smultronställen i Paris – långt bort från turiststråken. Här är tipsen för dig som vågar gå vilse ett par gånger längs vägen för att hitta det riktiga Paris.

Promenade Plantée

Se staden från ett helt nytt perspektiv när du vandrar detta upphöjda och prunkande promenadstråk. Tågspåret som inte längre är i bruk har omvandlats till en trädgård som nästan svävar över gator och torg. Promenade Plantée är en oas mitt i och ändå bortanför stadens tumult i Paris 12e arrondissement. Sträckan löper från Bastillen och nästan 5 kilometer öst. Börja eller sluta med att spana in Viaduc des Arts där konstnärer och kreatörer stället ut sina verk i den gamla järnvägsbrons valv. 

Sainte-Chapelle

Kanske är Sainte Chapelle en av Europas mest imponerande gotiska byggnader. Gömd bland pampiga parisiska hus hittar du detta storslagna kapell från 1200-talet som kommer få dig att helt tappa andan. Initialt uppfördes kapellet för att vara hem åt Kristi törnekrona som förvarades på det nedre mystiskt murriga våningsplanet fram tills franska revolutionen. Börja din upptäcktsfärd här nere för att sedan stiga uppåt via den smala trappan tills ljuset börjar flöda in. Synen är överväldigande vacker och hissnande med de höga fönstren konstruerade av tusentals bitar färgat glas som målar allt det solljus som passerar genom dem och in i kapellet i alla regnbågens färger. Stanna upp här för att känna hur byggnadens medeltida historia sitter i väggarna och fortfarande är alldeles närvarande. En syn att sent förglömma!

Chez Aline

Neon, plast och genialitet i simplicitet hittar du på Chez Aline där klassiska franska smörgåsar står på menyn. Fluffigt bröd, riktigt bra råvaror och rejält med genuinitet – det här är stället du bör gå till om du verkligen vill smaka på Paris och tycker att less oftast är more. Kronan på verket är såklart den näst intill obefintliga prislappen som gör det här till det självklara stoppet för en lunch on-the-go.

Chez Omar

Couscous, couscous och ännu mer couscous. Chez Omar är ett renommerat nordafrikanskt brasserie där smakerna är en blandning av det gamla Paris och rustik algerisk-marockansk matlagning. Både baren och båsen är i bastant trä, dukarna är krispigt vita och servicen är varmt gammaldags. Välj vilken köttbit du vill testa och från kökets ångor kommer grönsaker i en mustig sås, kött grillat till mör perfektion och ett silverfat med couscous som har samma textur som lössnö och som fylls på utan att du hinner blinka mellan varven. Inte nog med att denna restaurang kan skryta med smaker som bara decennier av traditioner kan mejsla fram, det är dessutom inte alls någon kostsam affär vi har att göra med.

Aux Folies

Du letar efter det dekadenta 20-talets Paris och det är hit du hittar – till Aux Folies. Det var här Edith Piaf, född bara uppåt gatan, för första gången sjöng och det är hit du ska gå om du vill upptäcka det riktiga Paris. En plats för studenter att dricka för mycket kaffe, för beatniks att känna sig som hemma, för nästan vem som helst att dricka lite för många glas vin lite för tidigt på dagen. Här är stämningen bohemisk och fram emot natten accelererar den i takt med att fler och fler gäster slår sig ner, lever upp och svämmar över ut på gatan och i gränderna.

La Mosquée Salon De Thé

Den stora Moskén i Paris är självklart värd ett besök, i algerisk stil med krispigt vitt, delikat blått och grönt, vackra sniderier och intrikat kaklade väggar och golv tornar den upp sig. Men det är runt hörnet den riktiga skatten gömmer sig – ett algeriskt café med flera innergårdar i klassiskt islamiskt algerisk stil. Slå dig ner i den lugna oasen av nordafrikansk stillhet medan friskt och sött myntate serveras och aldrig tycks sina. Insup atmosfären och njut av att vara tryggt avskild från bruset utanför.

Shakespeare and Company

Ett litterärt Mecka på Seines vänstra bank – vi pratar såklart om den engelskspråkiga bokhandeln Shakespeare and Company som genom åren blivit något av en institution för författare och litteraturälskare från hela Europa. Här publicerades Joyeces Ulysses för första gången i sin helhet och i de vindlande skrymslena har litterära storheter som Hemingway, Kerouac, Ginsberg och Anaïs Nin umgåtts och till och med sovit över under sin tid. Dessa giganter i sitt skrå har präglat stämningen här som trots vardagsrumskänslan och flera spinnande inneboende i kattform har en förvånande dekadent känsla – kanske är det Hemingways essens som sitter kvar i väggarna än?

Odette

Ett litet charmant patisserie nära Notre Dames gotiska tinnar och torn är perfekt för en paus när du blir trött i benen av att utforska de mysiga gatorna i femte arrondissementet. Du kommer till Odette av en enda anledning och det är för de långa raderna av färgstarka choux à la crème som hälsar dig välkommen i fönstret. De måste anses vara några av de bästa av sin sort i staden och de förkroppsligar Paris lätta, lediga och sockersöta charm. Välj en eller varför inte två och missa inte att beställa en kopp utsökt kaffe innan du sätter dig på uteserveringen. Strosa längs kullerstensgränder som leder ner till Seine och se Notre Dame torna upp sig i bakgrunden, medan du njuter av de små himmelska bakelserna.

,

Relaterade artiklar