Eoliska skärgården: 7 unika vulkanöar


Låt oss presentera de Eoliska öarna: Lipari, Panarea, Salina, Stromboli, Vulcano, Alicudi och Filicudi, sju paradislika öar omfamnade av det Tyrrenska havet. De Eoliska öarna har länge varit en omtyckt destination bland besökare på jakt efter sol, bad och långsträckta stränder. På senare år har ögruppen även blivit vida känd som ett av världens främsta resmål för den som vill bidra till en hållbar besöksnäring, bland annat genom att ta ansvar och skydda den natur du också är där för att beundra.

De Eoliska öarna nås med färja eller bärplansbåt, och är med sina bildsköna vandringsleder, dramatiska vulkankratrar, unika stränder och oslagbara vyer, en naturskön idyll som förtjänar att dyrkas. 

Lipari

Lipari är den största av de Eoliska öarna. Här ligger även den mysiga skärgårdens huvudstad med samma namn. Ön är hem åt oförglömliga solnedgångar och dess bergiga landskap består av pimpsten, obsidian och kaolin som vittnar om dess vulkaniska förflutna. 

Inled ditt äventyr på Lipari med att vandra längs de magiska stigarna i Cave di Caolino. Njut av det vackra landskapet och doften av hav som möter de ljuva tonerna av vinden. Efter två timmar når du Pinaconte, där förtrollande natur och vykortsvackra vyer väntar. Gör ett stopp vid Belvedere di Quattrocchi och beskåda den imponerande klippformationen Faraglioni, som ståtligt reser sig ut havet.  

Om det djupblå havet och dess lekfulla vågor lockar, är Canneto den ideala platsen att besöka. Här, omgiven av det dramatiska landskapet och vulkanöns vita pimpsten, kan du njuta av uppfriskande bad och rofyllt barfotaliv under den sicilianska solen, precis som en semester på de Eoliska öarna lovar. 

Salina

Salina är den eoliska skärgårdens grönaste ö, vars vilade tvillingvulkaner Monte Fossa delle Felci och Monte dei Porri är de stora höjdpunkterna. Salinas frodiga terräng förser öns befolkning och dess besökare med nyskördade läckerheter som oliver, tomater, kapris och aubergine och är dessutom en av de främsta regionerna för produktion av det DOC-klassificerade vinet Malvasia. 

För att uppleva Salina i sin fulla glans rekommenderas att du börjar på toppen av dess vulkaniska förflutna, och avslutar med en riktig djupdykning under ytan. Detta då havsbotten och de omkringliggande sandbankarna bär på en historia minst lika spännande som de höga vulkantopparna. Passa även på att besöka Punto panoramico semaforo di Pollara, vars storslagna panoramautsikt inte bara är en fröjd för ögat utan också är en av inspelningsplatserna till Massimo Troisis välkända film Il Postino. 

Vulcano

Vulcano är den sydligaste av de Eoliska öarna och har ett namn som talar för sig själv. Med sin rykande krater, Fossa di Vulcano ger ön ett dramatiskt första intryck, och kan även stoltsera med fumaroler, varma källor och termiska lerbad som sägs ha terapeutiska effekter. Öns främsta attraktion är att klättra upp till toppen av den enorma kratern. För att nå dit följer du en vandringsled, som efter 800 meter omgiven av ärttörne och lavasten tar dig till toppen av vulkanen. 

Det är nästintill omöjligt att inte stanna upp och beundra det vidsträckta vulkanlandskapet, då ön tycks förse sina besökare med den ena natursköna uppenbarelsen efter den andra. Från toppen av Fossa di Vulcano kan du se hur de Eoliska öarna magiskt träder fram ur de Tyrrenska havet, först kommer Panarea och Stromboli, sedan Lipari och Salina och sist men inte minst Alicudi och Filicudi. Du kan till och med se den sicilianska kustlinjen och vulkanernas gigant Etna skymta i horisonten: en oslagbar panoramavy med andra ord. 

Stromboli

Stromboli är enligt många den mest fängslande av de Eoliska öarna. Ön stoltserar med en av Italiens aktiva vulkaner, och är med sin vilda, orörda natur och svarta sandstränder en spännande upplevelse som lockar många besökare varje år. Ön är liten till ytan och har en befolkningsmängd på runt 500 invånare. Här är det naturens krafter och skönhet som dominerar.  Vatten, eld och jord; en mäktig trio som gör Stromboli till ett unikt, imponerande och minst sagt sprakande resmål. 

Panarea

Panarea är den minsta av öarna och är ett turkosblått paradis, känd för sin exklusiva livsstil och sitt pulserande nattliv. Ön är omgiven av ett flertal spetsiga klippformationer, som alla spelar en viktig roll i dess vulkaniska förflutna. Vulkanen på Panarea var en av de första att formas på de Eoliska öarna, men ligger nu vilandes på havets botten sedan många år tillbaka. 

Havet runt klippformationerna som omger Panarea bjuder på ett varierat och unikt marint liv, och passar utmärkt för en dagsutflykt under ytan. Scoglio la Nave är hem åt en stor koloni papegojfiskar och Scoglio Spinazzola imponerar med färgglada tvättsvampar och ett flertal olika arter av sjöstjärnor. Då du återvänder till land kan du avrunda dagen med några rofyllda timmar på stranden. Cala Junco är enligt många den vackraste av alla stränder i den eoliska skärgården, och det är inte svårt att förstå varför. Här möter det vackra landskapet det ofattbart klara vattnet och skapar i harmoni med den sagolika utsikten en magisk upplevelse.  

Filicudi och Alicudi 

Tvillingöarna Filicudi och Alicudi ligger i den västra delen av den eoliska skärgården och är de minst turisttäta. Filicudi är den största av de två och karaktäriseras av lavaformationer och medelhavsvegetation. Ön nås enklast med båt, vilket också är ett utmärkt sätt att beundra de unika havsgrottor, stränder och klippor som omger den. 

Den lilla ön Alicudi är drömdestinationen för den som önskar spenderar några dagar långt från trafik och folkvimmel. Här finns inga bilvägar, bara orörd natur och vandringsleder. Njut av den rofyllda atmosfären, de milsvida vyerna och den salta havsbrisen och känn hur den välförtjänta semesterkänslan infinner sig.

,

Relaterade artiklar