En weekend i kanalstaden Amsterdam


Självklart vill du inte missa de idylliska kanalerna, de vackra små gatorna och konstverken av de nederländska mästarna. Men i Amsterdam finns så mycket mer än detta och om du är så lyckligt lottad att du får tillbringa några dagar i den förtrollande nederländska huvudstaden är det värt att göra en djupdykning i staden och upptäcka de fina områdena utanför den berömda stadskärnan. Hoppa upp på cykelsadeln och låt oss visa dig Amsterdams många sidor, som du kan upptäcka på en och samma helg!

Fredag

En av de många kanalerna. Foto: iStock

18.00: Middag i västra delen

Rembrandt och Prinsengracht-kanalen kan vänta till morgondagen. Inled istället din vistelse med ett besök till den populära Foodhallen. Denna inomhusmatmarknad ligger i ett före detta spårvagnsgarage och erbjuder inte bara fantastisk street food utan även lokal öl och goda gin och tonics. Känner du för att dansa medan du äter din taco? Varje fredag och lördag finns en DJ på plats som extra krydda till middagen.

Tips: Prova en fusion mellan asiatiskt och latinamerikanskt på nyöppnade Fento. Tänk tostadas med en liten bit av Japan. Eller prova en klassiker: färska vårrullar på Viêt View.

22.00: Drinkar i västra delen

Sugen på mer? Du behöver inte lämna västra Amsterdam. Bege dig till De Clerqustraat och smaka på goda, musikinspirerade cocktails på Hendrix eller ta en öl på grannskapets vardagsrum Café Thuys.

Lördag

Rijksmuseum. Foto: iStock

09.00: Museerna i centrum

Ställ alarmet och var bland de första att gå in på Rijksmuseum klockan 09.00, Amsterdams mest imponerande museum för historisk och modern konst. Det är här du hittar de mest berömda nederländska konstverken, från Rembrandts Nattvakten till Vermeers Mjölkpigan. Är du nyfiken på hur de vackra kanalhusen (“grachtenpanden”) ser ut på insidan? Besök Museum Willet-Holthuysen, som är dekorerat i överdådig 1700- och 1800-talsstil.

Tips: Känns museerna överväldigande? Välj istället en entimmestur där du får se höjdpunkterna på lördagar och söndagar, varje timme mellan 11.00 och 15.00 och på vardagar klockan 11.00 och 15.00.

Butiker på rad. Foto: iStock

13.00: Lunch och shopping

Vindlande gator, vackra kanaler och ett virrvarr av butiker och caféer – du vill inte missa Jordaan. Promenera längs ”9 straatjes“, de nio gatorna, och kolla in den fantastiska shoppingen. Luncha på ett av ställena på Haarlemmerstraat, till exempel Het Warenhuis Amsterdam, och upptäck en av Jordaans många “hofjes” (innergårdar). Kartuizerhofje vid Karthuizersstraat 89-171 är underbar och daterad till 1650.

Plockmat. Foto: iStock

17.00: “Borrel” i De Pijp

Det finns ingen bättre plats för drinkar och snacks (på holländska: “borrel”) än André Hazes grannskap. Över tolv år efter hans död är han fortfarande Nederländernas mest folkkära sångare. Ta en öl på en av de många barerna runt Albert Cuypstraat, berömd för sin dagliga marknad, eller smaka på färskbryggt öl på Brouwerij Troost.

Tips: Nederländskt borrel är inte komplett utan “bitterballen”. Dessa friterade bollar fyllda med nöt- eller kalvkött serveras vanligtvis med senap och är egentligen en mindre version av en krokett – även denna en delikatess.

Söndag

Brunchdags. Foto: iStock

11.00: Brunch och parkerna i öst

En ordentligt frukost var länge svår att hitta i Amsterdam, men staden börjar nu upptäcka brunch. Bege dig till den östra delen av staden och unna dig lite matextravaganza på morgonkvisten. På G’s delas brunchen upp i ’Foreplay’, ’The Main Act’, ’Happy Endings’ och ’Tipsy’. Som tur är befinner du dig inte långt från Oosterpark och Frankendael, som båda är perfekta för en lång (eller kort) promenad.

Tips: Tropenmuseum (tropiska museet) bredvid Oosterpark är ett av Amsterdams största museer och har en imponerande och kreativt presenterad etnografisk samling – från mexikanska altare till afrikanska musikinstrument.

Norra Amsterdam. Foto: iStock

14.00: Upptäck norra delen

Det är i norr som alla kreativa happenings äger rum. Ta den kostnadsfria färjan bakom centralstationen och börja vid Amsterdams nya landmärke, A’DAM Tower. Där finns en takterrass med 360-gradersutsikt, inklusive en gunga för den modiga. Avsluta helgen på ett lugnt sätt nära den öppna brasan eller vid stranden på Pllek vid NDSM-Werf, ett föredetta skeppsvarv, där det bjuds på livemusik varje söndagseftermiddag.

Visste du att…

  • Det finns 165 kanaler (100 kilometer allt som allt) och 1 281 broar i Amsterdam? Du kan se 15 av dem på samma gång från korsningen mellan Reguliersgracht och Herengracht.
  • Det finns fler cyklar (881,000) än människor (811,100) i Amsterdam? Trots det räcker inte cyklarna till alla, eftersom 100,000 cyklar stjäls varje år.
  • Amsterdam är den mest mångfaldiga staden i världen? Människor från inte mindre än 180 länder är permanent bosatta i staden – så glöm inte att prova indonesisk, turkisk och surinamesisk mat!

Relaterade artiklar