En smakrik matresa genom Italien


Ah, Italien – maten och kärlekens land, eller kanske det land där kärleken till maten är som störst? En sak som är säker är att italienarna är oerhört stolta över sin mat, och med all rätt. Har man gett upphov till pizzan kan man faktiskt få skryta lite. Det som är så speciellt med Italien är att varje region har sina egna lokala specialiteter. Vi har tagit en närmare titt på några av läckerheterna från våra favoritdestinationer i Italien.

Bistecca alla Fiorentina på grillen. Foto: iStock

Den perfekta steken från Toscana

I Italien snålar man inte med portionerna och detsamma gäller storleken på biffarna. Klassikern från Toscana och då framförallt Florens, är Bistecca alla Fiorentina, en enorm T-bonestek som kan väga upp till hela 1,2 kilo. Det är en konst att tillaga denna köttbit, som grillas bäst på kol och inte behöver mer än peppar och olivolja för att smaka himmelskt. Till din Bistecca alla Fiorentina behöver du förstås ett glas vin och vad passar väl bättre än regionens stolthet, Chianti?

Kristallklart vatten på Sicilien. Foto: iStock

Medelhavs-streetfood på Sicilien

Sicilien är en riktig medelhavsdröm där marknadsstånden dignar med tomater och oliver. Öns mest kända streetfood-specialitet är arancini, friterade risbollar som innehåller allt från ärtor till ragu eller kycklinglever (i Rom hittar du arancinins kusin: suppli). Ingredienserna beror på de färska godsaker man har att välja på.

Klassisk pizzaugn i Neapel. Foto: iStock

Neapel – pizzans hemstad

Pizza, pizza och återigen pizza. Visst, pizzan är långt ifrån den enda höjdpunkten i Neapel, men man får helt enkelt inte missa att prova den när man är där. Det napolitanska kökets klassiker är margheritan. Det behövs faktiskt inte så mycket mer än färska tomater, basilika och mozzarella di bufala, särskilt inte när ingredienserna är de bästa som går att få tag i.

Roms vackra stadsbild. Foto: iStock

Enkelheten i bröd med tomater i Rom

Om du skulle fråga italienare som flyttat utomlands vad de saknar mest kommer många att svara: tomaterna. Något otippat kanske, men smaken på den simpla grönsaken saknar helt enkelt motstycke när den odlats i soliga Italien. En av de mest populära aptitretarna i Rom är bruschetta, som sägs härstamma från medeltiden. Vitlök, doftande basilika, den bästa olivoljan och de saftigaste tomaterna – få saker som är så enkla smakar så gott.

Tillagning av polenta. Foto: iStock

Den gyllene rätten från Veneto

I Veneto, som är Venedigs hemregion, har man en klar favorit i köket: polenta. Denna krämiga, gula klick av himmelriket var tidigare känd som en del av ”cucina povera” (de fattigas mat), men är idag ett populärt inslag i gourmeträtter. Polenta går dessutom hem hos de som tröttnat på pastan (om det nu är möjligt) och äts antingen som ett mos eller som ugnsbakade fritters. Men det krävs en hel del tålamod och armstyrka för att laga traditionell polenta. Den bör nämligen omröras konstant med en träslev i upp till 45 minuter.

Utsikt från Asinelli-tornet i Bologna. Foto: iStock

Den finare varianten av köttfärssås i Bologna

Att likna ragù bolognese vid vår klassiska, gräddiga köttfärssås är egentligen lite av en förolämpning. Det finns många varianter på denna sås, men det officiella receptet finns i Bolognas handelskammare sedan 1982 och innehåller bland annat nötkött, pancetta, morötter, selleri och en skvätt vin. I Bologna äter man inte bolognese med spaghetti, utan det är tagliatelle som gäller, och såsen får gärna koka i flera timmar. Buon appetito!


Relaterade artiklar