En smakresa genom Skåne


Skillinge, Skåne. Källa: Unsplash. Julius Jansson.

I Skåne är du aldrig långt ifrån en läcker matupplevelse. Här blandas charmiga gårdsbutiker och exklusiva krogar med coola mikrobryggerier, Michelin-belönta restauranger och Sveriges godaste falafel. Regionens mångfald av smaker har till och med fått New York Times att nämna Skåne som ett måste på din nästa kulinariska resa. Vi har listat några favoritställen hos skåningarna själva – från traditionell svensk fika till ekologiska gårdar och fine dining.

Fika på Enkla Ting, Vallåkra

Källa: Enkla Ting.

På Skånes vackra landsbygd, mellan Landskrona och Helsingborg, ligger den mysiga butiken Enkla Ting. Här infinner sig känslan av harmoni och lugn så fort du stiger innanför dörrarna, där du kan fynda fina saker både till hemmet och dig själv. Missa inte ett besök i det charmiga caféet – ett perfekt utflyktsmål för helgen.

Ett glas bubbel på The Lodge, Genarp

Källa: The Lodge.

Med läget på toppen av Romeleåsen, öster om Lund, kan The Lodge skryta med en oslagbar utsikt över Skånes böljande landskap. Detta mysiga hotell i amerikansk Newport-stil omges av frodande skog. Slå dig ner med ett glas mousserande i handen och blicka ut över naturens vackra färgpalett. Ett annat tips är att besöka hotellets spa-avdelning – där kan du luta dig tillbaka i jacuzzin med denna läckra utsikt som bakgrund.

Pizza på Gårdens Café & Vedugn (gamla Apotekarns), Simrishamn

Konstutställning på Gårdens Café. Källa: Gårdens Café.

Frossa i vedugnsbakad pizza på Gårdens Café & Vedugn. Detta mysiga ställe kan bäst beskrivas som en medelhavsoas mitt i charmiga Simrishamn. Här kan du känna doften av lavendelsjok och madonnaliljor, slå dig ner under den vackra blåregnspergolan, beskåda den andalusiska fontänen och njuta av lugnet.

Gourmetvistelse på Kronovalls Vinslott, Tomelilla

Källa: Kronovalls Vinslott.

Precis som man kan förvänta sig av ett vinslott är maten en upplevelse i sig. Restaurangen bjuder på regionala rätter med färska, säsongsbetonade råvaror. Förbered dig på en smakresa genom handplockade produkter från bönder och odlare i närheten, som självklart matchas med fina viner.

After work på MJs, Malmö

Källa: MJs.

På hotellet, som prisats av White Guide 2019 för sin härliga stämning, flockas lokalbor för en trevlig after work i slutet av veckan. Här erbjuds en läcker speakeasy-feeling där inredningen bland annat består av lyxiga tyger med dova färger, maffiga gardiner med exponerande tegelväggar, ett vackert atrium som badar i ljus med en och en vacker bar i guld.

Kaffe på Kaffestugan Alunbruket, Brösarp

Källa: Kaffestugan Alunbruket.

Denna charmiga korsvirkeslänga med stråtak är Skånes äldsta genuina kaffestuga. Stugan, som byggdes tidigt på 1700-talet, var från början en arbetarbostad och ligger vackert innbäddad av skogen, Verkeån och det gamla Alunbruket. Smaska på hembakad fika och smutta på en rykande kopp kaffe i fina porslinskoppar. När solen tittar fram kan du slå dig ner i den grönskande trädgården.

Lunch på Wanås Restaurant Hotel, Knislinge

Källa: Wanås Restaurant Hotel.

På Wanås Restaurant Hotel står råvarorna i fokus. Menyn är säsongsbaserad där du bland annat erbjuds ekologiskt kött från boendets egen KRAV-certifierade gård. Du erbjuds också egenodlade rotfrukter, svamp och örter från skogen och mjölk från Wanås gård. Hotellet ligger innästlat i en grönskande miljö som omfattar bland annat en skulpturpark och ett medeltida slott. Dessutom andas hotellet en otroligt modern och charmig elegans och rekommenderas bland annat av Condé Nast.

Delikatesser på Brandstationen Mölle, Mölle

Källa: Brandstationen Mölle.

Som en saluhall i miniformat – så beskrivs ofta Brandstationen Mölle. Här finns både en butik och restaurang med inriktning på fisk och skaldjur och fokus på lokalt odlade produkter. Båda insidan och utsidan är värda ett besök i sig – inredningen är trendig och urban och utsidan bjuder på en härlig charm med idylliska utsikter över vattnet.

Ett glas vin på Kockska Gården & Nordic Sea Winery, Simrishamn

Källa: Kockska Gården.

Hotellet har ett charmigt läge i idylliska Simrishamn, där låga hus står på rad längs de idylliska kullerstensgatorna. Boendet samarbetar med Nordic Sea Winery, en White Guide-rekommenderad vinbar och restaurang som serverar läckra och säsongsanpassade rätter. Vingården erbjuder även ett showroom med guidade visningar i vad som beskrivs som Europas modernaste vineri.

Gastronomi på Kockeriet, Malmö

Källa: Kockeriet.

För gastronominörden är ett besök på Kockeriet i Malmö definitivt ett måste. Det är den framstående kocken Tareq Taylors satsning, som en hyllning till gastronomin och dess hantverk. Miljön är ombonad och hemtrevlig och fokus ligger på närodlade och säsongsanpassade råvaror.


Relaterade artiklar