En resa genom Malaysia


Malaysia är en underbar smältdegel av kulturer, mat, konst, stränder och natur. Detta mångsidiga och förtrollande land är uppdelat i två huvudregioner, halvön Malaysia och Borneos östra Malaysia, och är en riktig sydostasiatisk pärla som förtjänar en plats på din bucketlist. Tillbringa ett par veckor här och du kan inte annat än att bli förälskad i detta resmål . Här är sex platser i Malaysia som man inte får missa.

Chenang Beach, Langkawi. Foto: Getty/holgs

Langkawi

Oavsett om du tar båten från södra Thailand eller flyger direkt hit från huvudstaden, är Langkawi en lugn och avkopplande plats att starta ditt malaysiska äventyr. Denna skärgård på norra spetsen av Malaysia består av vackra stränder, bra matmarknader och massor av attraktioner för att hålla dig sysselsatt. Besök Langkawis linbana på en solig dag och tar dig upp till toppen av berget Mat Cincang, med otrolig utsikt över regnskogarna och vattenfallen nedan. När du stannar på de olika plattformarna på vägen upp har du massor av fotomöjligheter. Högst upp ligger Skybridge som har blivit utsedd till världens läskigaste bro av Tripadvisor. Här står du 700 meter över marken med en härlig utsikt över Andamanhavet (dock inget för den höjdrädda).

Langkawi sky bridge. Foto: iStock/35007

Efter en morgon uppe i molnen, vad sägs om en eftermiddag under vattenfall? Bara en kort bilresa från linbanan hittar du Temerun Waterfall, en vacker och lugn plats för en avkopplande simtur i det söta bergsvattnet som har bildat en pool under det 30 meter höga vattenfallet. Den bästa tiden att besöka är senare på året under regnsäsongen då det finns gott om nederbörd för att berika floden.

Gatukonst i Georgetown. Foto: Ella Davis

Penang

Kanske en av de mest populära favoritplatserna bland resenärer är Georgetown i Penang, som finns med på UNESCO:s världarvslista. Här hittar man spännande gatukonst och mat från olika kulturer. Penangön har influenser från flera länder på grund av sitt koloniala förflutna och de olika folkslagen som har slagit sig ner på ön. Det bästa sättet att utforska Georgetown är helt enkelt genom att strosa runt och ta in alla sevärdheter, ljud och dofter som passeras. Staden är utsmyckad med muralmålningar som är skapade av den litauiska konstnären Ernest Zacharevic, och är en populär attraktion bland turisterna. Några av konstverken har 3D-element så att du själv kan vara en del av målningen. Om du behöver fly regnet en dag eller om du bara vill ha en paus från all sol ska du besöka lekfulla Upsidedown Museum, en annorlunda upplevelse som bjuder på en hel del möjligheter till roliga fotografier. 

Templet Kuan Yin Teng. Foto: Getty/gollykim

För något lite mer seriöst och kulturellt, ta dig till Little India, där du hittar vackra moskéer och tempel, såsom Sri Mahamariamman. Det äldsta templet i Georgetown, Kuan Yin Teng (The Goddess of Mercy Temple) som byggdes 1728 finns på Pitt Street. Little India är en utmärkt plats att njuta av en utsökt autentisk curry på en av de många restaurangerna i närheten. 

Foto: Pixabay/Champ Kongs

När vi ändå pratar om mat, Georgetown erbjuder ett brett utbud av magnifika lokala matställen. Dim sum är ett måste och här hittar du autentiska kinesiska-malaysiska rätter som serveras dagligen. En speciell favorit är Tai Tong, belägen på Lebuh Cintra. Detta avslappnade ställe är perfekt för en autentisk dim-sum-upplevelse. Restaurangens äldre servitörer har alla arbetat där i mer än trettio år, så servicen kan vara långsam men är väl värt väntan.

Gatukonst i Ipoh. Foto: Pixabay/Tracey Wong

Ipoh

Vidare till en mindre berömd men lika härlig stad, Ipoh är stillsamt och pittoreskt med massor av charm. Du kommer att upptäcka gatukonst av samma konstnär utspridd runt byggnaderna och här finns många läckra lokala restauranger för att stilla ditt sug efter dim-sum och andra malaysiska rätter. En perfekt dag i Ipoh börjar med en utsökt iskaffe och en promenad runt ‘Taman Jepun’ (japanska trädgårdar). Ett obligatoriskt stopp i staden är Concubine Lane som är en gammal gata som numera är fylld av trendiga konstbutiker, kaféer, lokala delikatesser och charmiga souvenirbutiker.

Teplantager, Cameron Highlands. Foto: Getty/szefei

Cameron Highlands och teplantager

Dags att komma bort från städerna och ut i naturen. Cameron Highlands är ett område med häpnadsväckande skönhet. Turen upp är slingrande och lång men upplevelsen som väntar när du når området är väl värt det. Luften känns ren och krispig och landskapet är helt enkelt fantastiskt. Vandra genom otaliga teplantager, andas in den friska fjällluften och belöna dig själv med en utsökt brygd i ett av de många tehusen på vägen.

Petronas Twin Towers. Foto: iStock/Rat0007

Kuala Lumpur

Landets huvudstad är, liksom många storstäder, fullt av liv och rörelse. Kuala Lumpur är ett mångfaldigt nav med aktiviteter och underhållning. Här finns även dussintals lyxhotell med pool på taket och panoramautsikt där man kan tillbringa en del tid på. Om du är ute efter något aktivt, hoppa på tåget och ta dig ut till de närliggande Batu-grottorna som är hem till en populär hinduisk helgedom och vaktas av en praktfull guldstaty av Lord Murugan. För en glamorös kvällsmåltid och cocktails kan du ta dig till centrala Kuala Lumpur. Stå i KLCC-trädgårdarna för den perfekta utsikten över Petronas Twin Towers som bjuder på en vatten- och ljusshow varje kväll.

Statyn av Lord Murugan vid Batu-grottorna. Foto: Getty/VladyslavDanilin

Borneo

Om du inte är redo för att ditt malaysiska äventyr ska ta slut ännu, åk vidare till Borneo, världens tredje största ö. Det går regelbundna flyg från Kuala Lumpur till Kota Kinabalu. Borneo är hem till otroliga natursevärdheter och sällsynt djurliv som bara finns i denna lilla del av världen.  Lokala bussar kan ta dig vart du än vill åka, men vi rekommenderar att hyra en bil. Kör ut till nationalparken Kota Kinabalu, som är ett fantastiskt naturreservat fullt av fridfulla vandringsleder. För den mer äventyrliga, stig upp före soluppgång och bege dig ut på en klättring och bestig Mount Kinabalu som ligger 4 000 meter över havet.

Mount Kinabalu. Foto: Getty/edenexposed

Är du redo att se vilda djur? Ingen resa till Borneo skulle vara fulländad utan att tillbringa en dag i Sepilok på Orangutan Rehabilitation Center. Försök att inte snubbla över dina egna fötter när du strosar runt i detta djurreservat, med blicken fäst mot trädtopparna, och försöker få syn på en orangutang när dessa vackra stora apor svingar mellan träden. Gå till observationsdäcket och se på när bebisarna i barnkammaren lär sig att klättra, leka och interagera med varandra, och missa inte när de blir matade. Detta skyddade rehabiliteringscenter tar hand om föräldralösa orangutanger innan de släpps ut i naturen igen.

Orangutang i Borneo. Foto: Getty/kjorgen

Mittemot ligger Bornean Sun Bear Conservation Center – ett hem för före detta fångna solbjörnar – världens minsta björn. Titta på dessa lekfulla varelser i deras naturliga habitat, när de klättrar i träd och mumsar på insekter, ryggradslösa djur och honung.

Solbjörn. Foto: Getty/wrangel

Om du har tid över när du är tillbaka i Kota Kinabalu innan ditt flyg hem, rekommenderar vi att du gör ett stopp på den fascinerande flytande moskén och kulturbyn “Mari-Mari” där du kan lära dig mer om den malaysiska arvshistorian. Ta del av traditionella tidsfördriv och prova pilblåsning, hantverk, dans och matlagning.

Den flytande moskén i Kota Kinabalu. Foto: Getty/Cn0ra
,

Relaterade artiklar