En magisk resa: Ringvägen runt Island


Den storslagna vulkanön erbjuder oändligt utforskande i sagolika miljöer med sina lavafält, heta källor och sprutande gejsrar. Ett fantastiskt sätt att upptäcka inlandet och de hisnande sevärdheterna är att hyra en bil och följa Ringvägen runt ön. Vägen tar dig till fängslande landskap som taget ur en sci-fi-film, dramatiska kustlinjer med svarta sandstränder och platser där du kan jaga det svårfångade norrskenet.

Västfjordar

Att hamna i de vackra och icke-turistiga västfjordarna i nordvästra Island ger en känsla av att man har kommit till världens ände. Här väntar en speciell upplevelse med höga berg, branta klippor, djupa fjordar och vattenfall. Vandringsreservatet Hornstrandir erbjuder en storslagen utsikt och går längs kusten och genom isolerade, traditionella byar. Missa inte de enorma, dramatiska vattenfallen Dynjandifoss.

Jökulsárlón

Den legendariska glaciärlagunen bildas av smältande is från glaciären Breidamerkurjökull. Kontrasten mellan de dramatiska bergformationerna, svarta sandstränderna och de flytande isbergsområdena i kristallklart vatten gör detta till en förtrollande plats. Ta en båttur för att komma nära de större isbergen och ta chansen att få sällskap av en säl eller två. 

Skaftafell

Nationalparken Skaftafell ligger vid foten av glaciären Vatnajökull och omfattar storslagna sevärdheter såsom floddalar och stora glaciärer. Kör mot Svartifoss, ett spektakulärt vattenfall inramat av geometriska stenar, för att sedan söka upp de magnifika isgrottorna där ljuset bryter igenom istaket och lyser upp i en elektrisk blå nyans.

Reynisfjara

Den svarta sandstranden i Reynisfjara är en annan unik skatt bland Islands magiska naturfenomen. Här reser sig dramatiska, svarta, kolumnformade bergsformationer upp ur havet. Enligt legender är klipporna troll som förstenats. 

Krafla

Detta magnifika vulkaniska landskap, med lavafält och bubblande gyttja, ger en surrealistisk bild för ögat. Beundra den vackra kratersjön Viti med blågrönt vatten och förundras av de makalösa omgivningarna där sulfatgaser och ånga strömmar upp ur marken. 

Norrsken

Den mörka vinterhimlen mellan september och april på Island gör det lite lättare att fånga norrskenet. Det bästa tipset är att åka en bit bort från bebyggda områden till platser som Vik och Þingvellir, men det finns även andra platser närmare Reykjavik där du har chans att se det smaragdfärgade ljuset. 

,

Relaterade artiklar