En insiders guide till New York City


Bästa tiden att åka

New York är fantastiskt vilken tid på året du än väljer att åka – det är trots allt New York – men vår och höst är det riktigt fint, med milda temperaturer, perfekt för att utforska staden till fots. Glöm inte paraplyet om du åker på vårkanten, då mindre skurar är vanliga. På hösten kan det vara bra med sjalar och att klä sig lager på lager för att inte bli kall i de kyliga höstvindarna.

Vintrarna är kalla, men det är nu som staden är som allra charmigast med sina juldekorationer och en härlig stämning i hela staden. I januari och februari kan du ofta göra riktiga klipp när det gäller hotellpriser. På sommaren kan det kännas riktigt varmt och ibland kvavt i New York – en anledning till att beställa en till cocktail på söndagsbrunchen eller njuta av lata picknickar i Bryant Park.

Subway – det vanligaste transportmedlet bland New York-bor

Ta sig runt

De ikoniska gula taxibilarna är överallt och är lätta att vinka in – om ljuset på taket är tänt så vet du att de är lediga. Taxibilarna accepterar kortbetalning men tänk på att detta absolut inte är det billigaste alternativet; en resa från Central Park till World Trade Center kostar mer än $20.

Ett mer ekonomiskt sätt att ta sig runt (och, beroende på trafik, också smidigare) är det utmärkta kommunala transportsystemet. Ta bussen, eller om du vill resa som en riktig New Yorker, gå under jord och ta tunnelbanan. Både buss och tunnelbana kostar $2.50 per resa när du använder ett MetroCard som är enkelt att köpa. Betala per resa eller köp obegränsat antal resor under ett visst antal dagar. SingelRide-biljetter kostar $2.75.

Vill du hellre använda fötterna, är New York mycket promenadvänligt och blir tack vare sitt speciella rutsystem enkelt att ta sig runt. Mot norr stiger gatunumren och avenyerna numreras från öst till väst.

Times Square by night

Smält in bland lokalbefolkningen

 • Inga förbryllat rynkade ögonbryn och kartor här inte. Använd din smartphone för att navigera, New Yorker style. Ladda ner appar som HopStop för att hålla koll på bussar och tunnelbanor och Uber, för de stunder då inga gula taxibilar finns i sikte.
 • Houston uttalas ’house-ton’, inte som staden i Texas.
 • Street food är inte bara fullt acceptabelt; det är såå gott. Få ditt java morgonkaffe från en kaffevagn, hämta lunchen från Taim Mobile eller Souvlaki GR och njut av en frozen yoghurt under varma eftermiddagar från en färgglad fro yo-van.
 • Om ett tåg stannar och varje vagn är fullpackad förutom en, gå inte in i den. Bara gör det inte. Det finns en anledning.
 • Spela cool när du ser din första kändis (och den andra, och den tredje…)
 • Känn dig inte tvungen att göra ett fullspäckat schema med organiserade turer och sightseeing-utflykter. I New York behöver du bara kliva utanför dörren och titta runt för att få en oförglömlig upplevelse, hela staden är ju en sevärdhet i sig och du vet aldrig vad du kan stöta på.
En perfekt utsikt från Brooklyn Bridge

Du kan inte besöka New York utan att…

 • Shop ’til you drop, från Madison Avenue och Bloomingdales, till coola downtown SoHos boutiquer och eklektiska St. Marks Place-butiker.
 • Äta dig genom denna kulturella smältdegel. Smaka autentiska dim sum i Chinatown, kolla in Katz’s Delicatessen eller 2nd Avenue Deli för den ulitimata judiska delikatess-upplevelsen och tugga i dig en slice av New York Pizza på favoriten Joe’s Pizza i Greenwich Village, Midtown eller Williamsburg.
 • Njuta en stund av lugn och ro i staden som aldrig sover under en skön promenad genom Central Park, där du själv kan se varför denna imponerande oas är en av världens mest filmade destinationer.
 • Trotsa folkmassorna vid Times Square och ta in de världsberömda ljusen, reklamskyltarna och vimlet, för att sen ladda batterierna under en Broadway show – Hamilton är riktigt het just nu.
 • Ta in de otroliga vyerna av New Yorks ikoniska skyline från Top of the Rock vid Rockefeller Center eller från Empire state building (hej Instagram).
 • Gå upp i High Line i Chelsea för en mysig promenad, picknick eller bara njuta av utsikten över Hudson River; parken är byggd på en gammal, upphöjd järnväg och är en riktig pärla på Manhattans västra sida.
 • Besöka de yttre, hippa områdena. Gå över Brooklyn Bridge till Brooklyn och när du kommit till andra sidan, styr kosan mot en av de coola barerna i DUMBO eller Brooklyn heights – skål.
,

Relaterade artiklar