En insiders guide till Barcelona


Bästa tiden att åka

Självklart vill vi alla få vår beskärda del av solskenet, men under juli och augusti finns det risk för tryckande hetta i Barcelona, vilket kan vara härligt för soldyrkare men inte det mest idealiska om man vill ut på sightseeing på dagtid. Om du åker under denna perioden kan det vara smart att kika runt på kvällarna istället då staden lyser upp av alla butiker och restauranger – att kombinera sightseeing med några vinstopp är väl inte heller fel?

Den bästa tiden att åka för att undvika den värsta värmen är i slutet av våren, framförallt maj. Under den här tiden pågår även ett flertal karnevaler som är synd att missa. September till december saktar turistandet ner, men tänk på att oktober ofta är en relativt regnig månad. Har du inget emot lite kyligare temperaturer är januari-april att rekommendera – då slipper du också trängas med andra turister!

En perfekt blandning av storstadsliv och strandhäng

Ta sig runt

Barcelonas kollektivtrafik fungerar utmärkt så du kan enkelt göra det mesta av din vistelse, även om du bara är här på en weekend. Tunnelbanan är lättanvänd, punktlig och luftkonditionerad, så inga bekymmer att ta sig runt om solen gassar – puh! En enkelbiljett kostar ca 2.15 EUR. Det går dessutom regelbundna och snabba bussar samt spårvagn och pendeltåg. Taxi är också ett bra alternativ och relativt billigt: cirka 10 EUR för 15 minuters resa. Däremot är Barcelonas stadskärna inte så stor som man kan tro. Om vädret är behagligt funkar det bra att upptäcka staden till fots och på så vis missar du ju aldrig Barcelonas berömda arkitektur.

Inne i Gaudis mästerverk La Sagrada Familia

Smält in bland lokalbefolkningen

En tripp till Barcelona kanske för tankarna till paella och stora tapasmiddagar, men paella är mer traditionellt hos grannen Valencia medan tapas normalt äts som en aptitretare innan middagen. Prova istället på katalanska, lokala rätter. Tänk också på att man normalt äter senare än vad vi här hemma är vana vid. Middag äter man vanligtsvis runt 22-tiden. Många turister flockas runt stranden, främst längs Barceloneta som ligger närmast centrum. Därför tenderar priserna på restauranger och barer längs stranden vara saftigare än normalt. Om du vill hänga på stranden likt Barcelonas lokalbefolkning är det bättre att leta sig utanför staden. Bästa sättet att lura ficktjuvarna? Klä dig som stadsborna. Inga flipflops och magväskor inne i stan! Lokalbefolkningen har sällan shorts på sig på stan, utan väljer hellre tyger som täcker upp och andas. Utöver det är det bra att tänka på att klädkoden i Barcelona är väldigt avslappnad.

Barcelonas gotiska kvarter

Du kan inte besöka Barcelona utan att…

  1. Prova på pinxtos, baskernas version av tapas – små munsbitar som äts på bästa sätt med tandpetare istället för bestick, helst med ett glas rött såklart.
  2. Skippa turistfällan Las Ramblas och hitta dina egna smultronställen till fots. Bege dig till charmiga Horta och Sant Andreu-distriktet och besök de mindre kända delarna av Eixample-området.
  3. Barcelona handlar inte bara om Gaudí. Ta en avstickare till Rute del Modernisme för att kolla in några av mästerverken av andra arkitekter.
  4. Behöver du en paus från vimlet är bästa oasen undangömd i de gotiska kvarteren; på San Felipe Neri Square, som är omgivet av den skadade fasaden av kyrkan med samma namn, kan du sätta dig ner och njuta av en lugn stund.
  5. Åk inte härifrån utan att ha smuttat på en cocktail på någon av Barcelonas många terrasser. De är inte bara reserverade för sommaren, utan är öppna året runt.
  6. Sommaren är en enda lång fiesta med mängder av gatufester som bjuder på riktig karneval-feeling. Är du här under september får du inte missa Festes de la Mercè.
  7. Fynda på marknaden Els Elcants där Barcelonas locals går på jakt efter antikviteter, sällsynta böcker, skivor och kläder.

Relaterade artiklar