En guide till Wiens bästa kaféer


Wien är en stad med storslagen arkitektur, fantastisk opera, museer i världsklass och udda konstgallerier. Men stadens verkliga guldkorn och som inte får missas är dess världsberömda Kaffehäuser (kaffehus) – en charmig social upplevelse som har format den wienska kulturen. Stadens kafékultur finns till och med upptagen på UNESCO:s lista över immateriella världsarv. Sugen på att sippa kaffe omgiven av gammaldags charm och kulturarv? Vi har samlat de bästa kaféerna för dig att besöka i den unika europeiska huvudstaden för kultur och kaffe.

Café Central. Foto: ©Café Central i Palais Ferstel, Wien

Café Central

Café Central är ett av Wiens mest grandiosa kaffehus och kanske den mest kända. Innanför dörrarna väntar en palatsliknande inredning – tänk majestätiska välvda tak, stenpelare och vackra valv. Här kan du sitta och avnjuta ditt kaffe som många stora kulturpersonligheter och kända namn har gjort en gång i tiden. 

Café Prückels fasad. Foto: Imagno/Getty Images 

Café Prückel

Kliv in på denna lokala favorit och hamna i en tidskapsel från 1950-talet med en atmosfär som påminner om en Wes Anderson-film – tänk blekrosa och vitt randigt tak, ljust olivgröna stolar och mässingsarmaturer. Smutta på en klassisk Wiener Melange, välj bland färska bakverk och luta dig tillbaka och sup in den vackra omgivningen.

Café Landtmanns storslagna inredning. Foto: Cafe Landtmann

Café Landtmann

Detta sofistikerade kafé är en symbol för klassisk wienerstil. Tillbringa din eftermiddag med att äta dig igenom kaféets meny – välj bland ett bra utbud av nybakade kakor och bakverk, samt 20 olika specialkaffesorter. Allt det här mot en bakgrund av originella Thonet-stolar och slående inläggsväggar.

Café Centrals klassiska apfelstrudel. Foto: ©Café Central i Palais Ferstel, Wien

Café Sperl

Café Sperl, beläget i hjärtat av staden, är fullt av karaktär. Från intrikata vita stuckaturtak till marmorbord och polerade speglar – det perfekta stället att luta sig tillbaka på och spana på människor. Ett måste att prova från deras tårtmeny är specialiteten Sperl Torte som kommer att ge dig ren glädje i form av mandel- och chokladkräm.

De röda sammetssofforna på Café Museum. Foto: Café Museum

Café Museum

Originala Thonet-stolar, röda sammetbåsar och belysning i 30-talets Josef Zotti-stil – detta är bara en del av Café Museums fantastiska inredning. Lägg till doften av kaffe och en vitrinhylla full av färska bakverk och kakor och du har allt du behöver för en eftermiddag av stilfullt kaféhäng. 

En kaffeetasse på Café Landtmann. Foto: Café Landtmann

Café Frauenhuber

Detta är det äldsta kaffehuset i Wien, där storhet och mysighet kombineras och skapar en charmig atmosfär. Inte mycket har hänt sedan kaféet gästades av Mozart och Beethoven som även spelade sina toner här. Här kan du verkligen känna historiens vingslag och få en autentisk kaféupplevelse: beställ in en Wiener Apfelstrudel som avnjuts bäst tillsammans med en kopp kaffe. 

,

Relaterade artiklar