En guide till Aten – kultur, historia och matupplevelser


Grekland i allmänhet, Aten i synnerhet.

Grekland – landet där otaliga myter om gudar och jättar har sitt ursprung, där landskapet är omfattande och varierande med vidsträckta havsvyer, tusentals soldränkta öar och där doften av grillad souvlaki, syrlig tzatziki och smulig fårost svävar i luften om kvällarna. Grekland är verkligen en pärla för kultur, historia, matupplevelser och utomhusaktiviteter av alla slag.

Huvudstaden Aten är vaggan för vår västerländska civilisation och födelseplatsen för världens första kända demokrati. Dessutom är det en perfekt weekenddestination (mellan maj och oktober är det som bäst att åka) och en självklarhet för den som inte kan få nog av antika monument, känna historiens vingslag och samtidigt känna pulsen av en modern storstad.

Templet Parthenon är ett historiskt landmärke som inte bör missas. Foto: iStock/Richmatts

Se

Upptäck bland annat Athenas tempel Parthenon, Hephaeustemplet, som är ett av de mest kompletta templen i hela Europa, historiska museer som arkeologiska nationalmuseet och Benaki. Den närliggande regionen Attiki håller också på några spektakulära antikviteter, som Poseidons och Sounions tempel, samt vackra stränder där du kan ta ett dopp och skölja bort dammet från de uråldriga byggnaderna.

Läckerheter från havet och lite rött på det. Foto: iStock/Santorines

Äta

Spisa hemlagat på den mysiga tavernan Oikeio, smårätter på superpopulära Mavro Provato och du som älskar vegansk mat kan frossa i veganska, glutenfria och ekologiska läckerheter på det populära cafeét Avocado – en raritet i Aten. Leta upp ett traditionellt grekiskt kaffehus, kafeneio, som serverar kaffe, alkohol och på en del platser även mat. Här kan du sippa lugnt på din dryck, studera det grekiska livets gång och inte minst njuta av ett och ett annat bakverk. Testa mikrorosteriet Tailor Made som stoltserar med ett brett sortiment av kaffeblandningar och hembakade desserter, gör som otaliga författare, filmmakare och artister och avnjut din kopp på enkelt dekorerade Filion eller mumsa på högklassig baklava från Karakoy Gulluoglu.

Baklava – en dröm av filodeg, pistagenötter och socker, socker, socker. Foto: iStock/TomekD76

Shoppa

Utbudet av shopping och nattliv gör dig knappast besviken heller. För att köpa med grekiska godsaker hem, bege dig till Bahar och botanisera bland torkade kryddor och teer, och fixa olivoljan, honungen och andra delikatesser från småskaliga producenter med fokus på kvalitet snarare än kvantitet, på To Pantapoleion. Fönstershoppa eller investera i något nytt på Ioanna Kourbela – minimalist-chica kläder i naturmaterial, eller i området Kolonaki, där designernamn som Armani, Bulgari och Versace m.m ståtligt radar upp sig.

Mikrolimano marina i Aten. Foto: iStock/milangonda

Dricka

När det börjar mörkna och det är dags att utforska nattlivet, kolla in Brettos som sedan 1909 lockat besökare och som är känt för sin mysiga interiör och hemgjorda likörer med över 30 olika smaker. På Hilton Hotels Galaxy Bar kan du högt över stadens taktoppar skåla i cocktails namgivna efter stjärnorna medan du blickar ut över ett upplyst Akropolis. Missa inte heller att prova några av Greklands bästa viner på By the Glass, beläget i en arkad mittemot en rysk ortodox kyrka.

Att tänka på

Efter finanskrisen har tyvärr kriminaliteten ökat i Aten, så var extra noggrann med att hålla koll på dina värdesaker, speciellt runt marknader, på metron och andra ställen med mycket folk. Tänk också på att se till att taxichaufförerna startar taxametern och lite inte på att du får ett ’specialpris’ med taxametern avstängd. Var uppmärksam och håll huvudet på skaft, som alltid.

Relaterade artiklar