Den tropiska sidan av Mexiko: Yucatan-halvön


Cenoten Ik Kil/ foto: istockphoto/LRCImagery

Utforska cenoter med en guidad tur

Vad är en cenote kanske din första tanke är? Det är ett underjordiskt vattenhål som just denna destination har över 6 000 exemplar av. Yucatan-halvön är utan att överdriva den bästa platsen i världen för att utforska ett naturens underverk likt detta. Cenoterna har haft en stor betydelse för mayaindianerna och många användes till olika ritualer eller som offerplatser till gudarna. 

I Yucatan är varje cenote unik i sig och erbjuder som tur är något för alla smaker. Kanske är du sugen på ett svalkande dopp i ett turkosfärgat vattenhål bland tropisk grönska? Eller vill du utforska ännu mer med en dykning i ett grottliknande undervattenssystem? Oavsett vad du väljer är det viktigt att ha med dig en erfaren guide – det kan vara farligt att simma runt i cenoter som man inte känner till (du behöver dock inte oroa dig för att bli offrad till några gudar). 

Många cenoter ligger dessutom inom cykelavstånd från varandra och du kan under en guidad tur enkelt besöka upp till 5 olika cenoter på en och samma dag. Dyk in i det friska källvattnet och låt dig fyllas av den spirituella kraften som bor i dessa vattenfyllda hål. Mer uppfriskande än såhär kan det knappast bli.

Chichen Itza/ foto: istockphoto/JoseIgnacioSoto

Frossa i kultur i Chichen Itza

När du befinner dig i denna del av Mexiko är det nästan omöjligt att undgå mayaindianernas forna existens. Det arkeologiska landmärket Chichen Itza är den största Maya-staden på Yucatan-halvön och innefattar 26 olika ruiner, inklusive det pyramidformade templet Kukulcán som 2007 blev ett av världens sju nya underverk. Andra höjdpunkter inkluderar Bollplanen, Krigarnas tempel och det cirkulära templet El Caracol som på den tiden var ett observatorium för astronomi. 

Det är ingen nyhet att mayaindianerna visade sig kunna otroligt mycket om astronomi, vilket de mystiska hieroglyferna på Chichen Itza talar en hel del för. Trappstegen på pyramiden Kukulcán har till och med utformas med astronomin i åtanke och fungerar som en kalender i sig.  Varje sida av pyramiden har 91 trappsteg, inklusive en stor plattform längst upp vilket totalt ger 365 trappsteg – antalet dagar på ett år med andra ord. Ett sammanträffande? Knappast. Besök detta underverk och låt dig häpnas över hur otroligt mycket mayaindianerna faktiskt har lärt oss om astronomi. 

Tulum/ foto:gettyimages/traveler116

Upplev den magiska atmosfären i Tulum 

Tulum har allt – ett fantastiskt uteliv, shopping, paradisstränder, dramatiska klippor och till med mayaruiner. För på vilket annat ställe i världen kan man hitta en sofistikerad utomhusbar med en cenote mitt i som man kan doppa sig i? Vad du än väljer att göra här så är känslan av att vara en elegant nomad i en djungel ständigt närvarande. Gör Tulum till ditt huvudstopp och ta del av den speciella atmosfären som bara kan upplevas här. 

Boca Paila är för många mittpunkten i Tulum. Området är en tropisk oas av bohemiskt välbefinnande och ligger vid stranden, söder om ruinerna. Här finns oändligt med chica hotellkomplex och resorter som erbjuder gourmetrestauranger, barer och klubbar i världsklass. Hit kommer också många kändisar för att återhämta sig, tack vare det stora utbudet av naturinspirerade spabehandlingar som finns att välja bland. Strosa runt bland de självständiga butikerna som ligger utspridda i djungeln, eller finn harmonin med en yogalektion på stranden.

För ett billigare boende kan du inkvartera dig i Downtown Tulum, vars huvudgata kryllar av plånboksvänliga marknader, autentiska restauranger och lokalbor som står och säljer nyplockad mango. Utelivet är också mycket vänligare för plånboken. Börja kvällen med en mexikansk middag, innan du fortsätter natten med att dansa loss till salsamusik. Oroa dig inte – den bohemiska atmosfären gör sig påmind även här. Ett populärt tips är att hyra en cykel så att du kan ta dig mellan strandområdet och huvudgatan helt på dina egna villkor.

Isla Mujeres/ foto: istockphoto/segarza

Lev ö-livet på Isla Mujeres

Sugen på ett miljöombyte från en halvö till en riktig ö och med en riktig hint av Karibien? Då är Isla Mujeres – platsen där mexikanska golfen och karibiska havet möts – en perfekt destination. Höjdpunkten här är utan tvekan Playa Norte, vilken enligt många anses vara den bästa stranden i hela Mexiko. Med kristallklart turkosblått vatten, vit sand och försiktigt svajande palmträd är det så pittoreskt att det nästan inte går att föreställa sig en vackrare strand. Dessutom är Isla Mujeres tack vare sin geografiska placering ett paradis i sig. Det är nämligen den plats i Mexiko som får ta emot de första solstrålarna varje morgon.

På land finns ett helt shoppingstråk av olika marknader och matställen. Eftersom ön bara är 7 kilometer lång och 500 meter bred, är ett populärt alternativ att ta sig runt i en golfbil eller cykel. Ta en paus från turistmyllret med ett besök på ”Kvinnornas ö” – atmosfären här är mer fridfull och avslappnad än grannarnas på fastlandet. Färjor åker regelbundet från Cancun och du är framme på bara en halvtimme. 

Havssköldpadda i Playa Akumal/ foto: istockphoto/James Kelley

Simma med havssköldpaddor i Akumal

Visste du att Riviera Maya är hem till det andra största korallrevet i världen? Det om något är definitivt värt att ta vara på medan man är här. Akumal, denna charmiga lilla strand, ligger mitt emellan Tulum och Playa del Carmen och är en fantastisk plats för undervattensäventyr. 

Ordet akumal betyder “en plats för sköldpaddor” och det är precis därför besökare älskar att komma hit – för att simma med den utrotningshotade gröna havssköldpaddan. Under sommarmånaderna kommer hundratals av dessa sköldpaddor och lägger sina ägg på just denna strand. Chansen är minst lika stor att du också stöter på färgglada tropiska fiskar, barracudas och en och annan stingrocka under ytan. I Playa Akumal finns ett flertal olika dykcenter där du kan få tillgång till snorklingsutrustning och en guide som tar med dig på ett oförglömlig tur runt områdets imponerande korallrev. 


Relaterade artiklar