Cykelsemester: Upplev Sverige på två hjul


Värmande solsken, vind i håret och vackra landskap så långt ögat kan nå – prova något spännande i sommar och ge dig ut på cykelsemester i vårt avlånga land. I Sverige finns det fantastiska möjligheter för dig som vill ta dig fram på två hjul, från förtrollande skog och grönskande ängar till charmiga kustbyar och lantliga leder. Här tipsar vi om några sträckor som våra hjärtan klappar lite extra för.

Foto: Unsplash/Drahomír Posteby-Mach

Sydkustleden

Precis som namnet antyder följer leden landets sydligaste kuststräcka. Här finns sex olika etapper med en totallängd på 260 km, fullspäckad med härliga upplevelser. Bada och sola på några av landets vackraste stränder, ät glass i en pittoresk fiskehamn, njut av den charmiga skånska miljön, besök en gårdsbutik eller frossa i läckerheter på en ekokrog. Skulle du få nog av sockersöta städer som Simrishamn och Ystad, kan du besöka pulserande Malmö.

Källa: iStock/CCeliaPhoto

Gotlandsleden

Gotlandsleden bjuder på en varierad natur från dramatiska klippor till pudermjuka stränder och hamnar ofta högt upp på listor med Sveriges vackraste platser. Leden sträcker sig runt hela ön, från Fårö till Hoburg. Under somrarna exploderar nöjeslivet här och det magiska ljuset och sköna stämningen ger området en avkopplande medelhavskänsla. Här passerar du allt från unika loppisar och charmiga caféer till hantverkare och undangömda badvikar. Glöm inte att boka in lite extra tid i Visby för att lugnt strosa runt i den världsarvslistade stadskärnan.

Källa: iStock/Jonas Velin

Nynäsleden

Nynäsleden bjuder på allt från storstadspuls till fina badsjöar och historiska landskap längs med Stockholms södra skärgård. Detta är en relativt lättrampad cykelled, som samtidigt bjuder på mycket omväxling. Du utgår från Stadshuset i Stockholm, och cyklar söderut mot Gamla Stan, Enskede och vidare ner mot kusten. På vägen mot Nynäshamn passerar du bland annat Väggarö, Ösmo och Söderbyd. Den som känner för en liten avstickare till Utö och Ålö kan hoppa på Waxholmsbåten. Cykel får medtagas i mån av plats.

Källa: iStock/James_Gabbert

Kattegattleden

Denna västkustled är näst intill bilfri och tar dig från Helsingborgs fina kullerstensgator till Göteborgs charmiga stadskärna, via pittoreska fiskelägen och härliga sommarstäder som Båstad, Halmstad och Varberg. Här kryllar det av fina stopp som bland annat Sofieros trädgårdar, Höganäs Saluhall, Tjolöholms slott och, såklart, mängder av fina badplatser. Västkusten bjuder dessutom på en otroligt vacker skärgård, som lockar till många fina avstickare.

,

Relaterade artiklar