7 av våra medlemmars favoritplatser i Rom


Att Rom inte byggdes på en dag är inte svårt att förstå. Den italienska storstadsfavoriten erbjuder fantastisk arkitektur, konstnärliga mästerverk, historiska sevärdheter och en matkultur i världsklass. Vi har bett våra medlemmar att dela med sig av sina bästa tips som passar båda förstagångsbesökare och återvändare, för hit kan man verkligen åka många gånger utan att tröttna. Beta av listan och lev det ljuva livet i den eviga staden!

Foto: iStock/piola666

Monti

Det är vanligt för en turist i Rom att bocka av alla vanliga sevärdheter och förbise det som finns undangömt. Monti-kvarteren känns som en sådan hemlig plats där du går till samma caféer som de trendiga lokalborna. Här kan du dricka utmärkt kaffe på terrasser, promenera på kullerstensgatorna och häpnas över den vackra arkitekturen, spana in den blomstrande modescenen och självklart äta fantastisk och genuin italiensk mat.

Foto: iStock/Krivinis

Forum Romanum

En historisk plats som absolut inte får missas. Promenera runt bland ruinerna som under antiken var plats för offentliga möten, domstolar och gladiatorkamper. Området var även fullt med små butiker och marknader, där folk köpslog med varandra.

Foto: iStock/bhidethescene

Tivoli

Om du vill fly från allt buller och de folktäta turiststråken kan du göra en dagsutflykt till Tivoli, som ligger ungefär 30 kilometer nordöst om Rom. Här finns otroligt vackra och lummiga trädgårdar som är världsarvlistade av UNESCO, ståtliga grandiosa byggnader samt svepande utsikter över omnejden. Beslutar du dig för att stanna för middag ska du prova Ristorante da Sandrina, där lokalbefolkningen gärna hänger.

Foto: iStock/sndr

Galleria Doria Pamphilj

Ett konstgalleri i centrala Rom som ligger i ett familjeägt palats. Familjen Doria Pamphilj har tagit hand om ett antal konstverk och skulpturer i åratal, och samlingen har bara växt och växt. Förutom konsten är själva palatset det huserar i helt enastående. Speciellt häftig är spegelgången, där en lång välvd sal med guld och speglar utgör spektaklet. Två medlemmar av familjen bor fortfarande i palatset, vars ”lägenheter” är bland de största i Rom.

Foto: iStock/onairda

Villa Borghese

Ta med en romersk picknick och bege dig till natursköna och fridfulla Villa Borghese. Här promenerar du runt bland vackra trädgårdslandskap och stilla sjöar och njuter av fåglarnas kvitter. Det hade varit olikt Rom om du inte kunde besöka ett museum eller två medan du var här, och Villa Borghese gör en inte besviken.

Foto: iStock/Olga_Gavrilova

Trastevere

Trastevere är Montis mer kända storebror, men inte för outgrundliga anledningar. Här har du utmärkta tillfällen för people watching på de många piazzorna, samt promenader längs de pittoreska kullerstensgatorna. På kvällen kan du bege dig till Freni e Frezioni för lite cocktails och aperitivo.

Foto: iStock/MasterLu

Altare della Patria

Detta är verkligen ett monument dedikerat till staden Rom – och vilken rejäl kärleksförklaring! Det är en byggnad som hedrar den första kungen av förenade Italien, Victor Emmanuel. Tack vare stadens rutnätsplanering kan man se monumentet från långt håll. Detta räcker dock inte för att uppleva dess imponerande ståtlighet. Ta stegen upp så långt du kan – det är det värt!

,

Relaterade artiklar