48 timmar på Mallorca


Mallorca är en alltid lika populär, men ofta underskattad destination. Denna soliga ö är nämligen full av överraskningar. Bortom resorterna finns massor av kultur, dramatiska kuststräckor och ett underbart landskap. Här möter mandelodlingar och vingårdar spirande kalkstensformationer och små traditionella byar. Men hur får man egentligen ut det mesta av sin solresa till Mallorca? Det har vi förstås koll på.

Dag 1

10.00: En solhälsning

Katedralen La Seu. Foto: iStock/sanniely

Morgonen är den bästa tiden på dygnet att besöka katedralen La Seu i Palma de Mallorca. Solen skiner in från öster och fyller katedralens inre rum med dansande ljus och färger.

12.00: En biltur på ön

Vacker by på Mallorca. Foto: iStock/cinoby

Upptäck de dolda bukterna istället för de mer kända, turistfyllda stränderna. Vi rekommenderar att du hyr en bil så att du får chansen att utforska hela ön på egen hand. Kör genom Serra de Tramuntana, stanna till i små byar som Banyalbufar och Valldemossa på vägen och upptäck de gömda vikar man annars bara drömmer om.

16.00: Kör längs kusten

Cap de Formentor. Foto: iStock/raeva

Efter en välförtjänt glass från Gelati Mossa på Plaza Cartuja i Valldemossa följer du kusten till Cap de Formentor – den nordligaste delen av halvön – hela vägen till fyren. Det är en spännande åktur, så håll i hatten!

19.00: Ett delikat avslut på dagen

Spanska tapas. Foto: iStock/Floortje

I Port de Pollenca hittar du restaurangen Centric, undangömd på en sidogata nära hamnen. Du får verkligen inte missa att äta middag här innan du beger dig tillbaka.

Dag 2

9.00: Utforska grottor

Coves del Drach. Foto: iStock/luisrsphoto

Under morgonen på dag två är det dags att bege sig till östkusten, söder om Porto Cristo, för ett besök till Coves del Drac – de imponerade “drakgrottorna”, som de kallas. Dessa grottor är bland de mest imponerande på ön och innehåller bland annat en stor underjordisk sjö.

12.00: Sol och strandhäng

Stranden Es Trenc. Foto: iStock/SimonDannhauer

Den natursköna stranden Es Trenc tillhör en av Mallorcas absolut finaste, men om du har en förkärlek för fisk och skaldjur är Cala Torta ett hett tips. På denna vackra sandstrand kan du beställa en tallrik med nyfångade läckerheter på Bar Cala Torta och avnjuta en autentisk lunch.

15.00: Palmas alla sidor

Hamnen i Palma. Foto: iStock/Kerrick

Åk tillbaka till Palma och upptäck alla delar av staden under en cykeltur i solnedgången. Avsluta utflykten vid hamnen, där du bordar en motorbåt och tar en tur på vattnet medan du dricker ett glas champagne i solnedgången (via http://www.mallorcarutes.es; start 16.30, fyra timmar).

Visste du att?

  • Mallorcas bredaste punkt är endast 98 kilometer
  • Marknadshallarna i Palma är bland de vackraste i Europa. På Mercat de Santa Catalina kan du äta den bästa paellan på Bar Joan Frau
  • 25 ton sand försvinner årligen från Es Trenc – i besökares hår, handdukar och skor
  • Mallorca i antal: över 2 500 restauranger, 400 kilometer gångstigar, 200 stränder och 41 hamnar att upptäcka

Relaterade artiklar