48 timmar i Paris


Paris – ljusets och kärlekens stad. Det bör kanske även kallas sevärdheternas stad. Man skulle nog kunna lägga ett helt år på att turista enbart i Paris utan att hinna med att se allt. Så vad gör man när man inte har ett år på sig, utan endast, säg, 48 timmar? Denna miniguide visar vad du kan och bör hinna med när du tar en kort citybreak till Paris, med tips på sevärdheter, mat och utforskande.

GÖRA

Det spektakulära Eiffeltornet – Foto: iStock photos by Getty Images

Eiffeltornet

Ja, detta har man kanske hört förr. Det är trots allt Paris mest kända sevärdhet. Men det är den mest kända av en anledning, och man förstår inte riktigt hur spektakulär denna struktur är förrän man står vid foten av den. Känner man sig pigg i benen är det rekommenderat att gå trapporna upp till första och andra våningen av Eiffeltornet, och på vägen läsa sig till dess historia som finns skriven på plakat här och där. På första våningen finns även en restaurang, som trots sitt turistiga läge kan vara häftig att besöka på ett speciellt tillfälle. På vintern finns även en skridskobana (!) och en liten bar innästlad ovanför restaurangen, där barn och vuxna seglar fram på isen och kan skryta om en imponerande utsikt. Men snackar vi utsikter så ska man väl ändå ta hissen upp till tredje våningen och se Paris från en mycket svårslagen utkiksplats.

Vackra smågator i Montmartre – Foto: iStock/KavalenkavaVolha

Montmartre och Sacre Coeur

För den som har sett och gillar Moulin Rouge, eller vilken annan film som helst om Paris på det glada 20-talet, kommer definitivt uppskatta området Montmartre. Här har mycket av det gamla Paris bevarats, där de kullerstensbelagda smågatorna och gamla husen med falnade jalusier uppfyller den romantiska dröm många har om staden. Här finns även många bra och klassiska bistros, samt häftiga jazzklubbar att besöka om kvällen. Väl här är det omöjligt att missa den stora basilikan som tornar sig över hustaken i bakgrunden: Sacre Coeur. En slingrande väg leder upp till den imponerande kyrkan, varifrån Paris sträcker ut sig i en oändlighet.

ÄTA

Nyskapande crêpes och galettes på Breizh Café – Foto: Breizh Café/Laurent Dupont

Breizh Café

När man pratar om crêpes så tänker förmodligen många på fyllningar som nutella, ost och skinka, socker och citron, etc. På trendiga Breizh Café i Haute Marais serveras den enkla franska husmanskosten på ett spännande och nytankande vis. Rökt lax med kaviar, creme fraiche och dill, någon? Eller varför inte prova på en sötare, med vit chokladmousse, matcha och jordgubbar? Stället är litet och populärt, så det är värt att boka bord!

Vackra omgivningar på klassiska Bouillon Chartier – Foto: Bouillon Chartier

Bouillon Chartier

Vill du besöka ett klassiskt franskt brasseri är Bouillon Chartier ett måste. Stället har funnits i nästan 100 år och lokalen är fantastisk vacker, med högt i tak och en inredning som påminner om en svunnen tid. Här går det undan och servitörer springer runt med tallrikar och vinflaskor i en nästan komisk takt, medan sorlet från alla matgäster hänger i klasar över restaurangen. Servicen är klassiskt parisiskt nonchalant fast med glimten i ögat; ett outtalat kontrakt mellan gäster och personal att det finns en charm i deras stil som nästan kan uppfattas som ett otrevligt bemötande. Maten är helt och hållet fransk. Här snackar vi sniglar (bör ätas!) och entrecote med pommes.

Restaurangen tar ej bokningar och man måste oftast köa, men ofta inte länge!

Goda smårätter och spännande cocktails på Le Mary Celeste – Foto: Joel Cullberg Head

Le Mary Celeste

Allt i Paris handlar dock inte om baguetter, crêpes och pommes. I området kring Le Marais finns en myriad av spännande restauranger som serverar fusion-rätter och coola cocktails. Le Mary Celeste är en liten restaurang och cocktailbar som ligger på en hörna på en liten sidogata – enkel att missa om man inte känner till den. Den låga belysningen och häftiga inredningen bidrar till en cool men ändå mysig stämning. Här kan man njuta av utsökta smårätter och smutta på cocktails in på småtimmarna, som kan serveras i till exempel tekoppar eller bli beströdda med guldstoft.

UTFORSKA

Stadens godaste falafel, enligt många, hittar man i La Marais – Foto: iStock/theendup

Butikerna och marknaderna kring Le Marais

Le Marais har under en tid nu blomstrat som en populär destination för stadens trendiga invånare. Affärer, restauranger, barer och caféer öppnas stup i kvarten, alla med en till synes egen nisch. Av de många marknader som slås upp i området är Marché des Enfants Rouge väl värt ett besök. Den har pågått sedan 1615 och är Paris äldsta täckta marknad, en undangömd pärla mitt bland det sprudlande gatulivet. Här kan du sitta jämsides med parisare och äta god färsklagad gatumat och botanisera bland frukt-, grönsaks- och blomsterstånd.


Relaterade artiklar