24h Berlin — Från väst till öst


Få platser har sådan lyskraft som den tyska huvudstaden. Hit kommer konstnärer, musiker och fria bohemer från hela världen för att kunna leva billigt och inspireras av den kreativa atmosfären som genomsyrar allting i staden. Samtidigt är historien ständigt närvarande oavsett var i Berlin man befinner dig. Trots att det är snart 30 år sedan muren föll ser man fortfarande skillnader i det som tidigare var gränsen mellan det kalla krigets supermakter. Följ med på en vandring som går från väst till öst, via klassiska landmärken, museet och barer.

Frukost och shopping i väst

I området runt Kurfürstendamm finns butiker för alla smaker och plånböcker  Foto: iStock/querbeet

På det legendariska Schwarzes Café (Kantstraße 148) kan du få dig en rejäl frukost oavsett när du väljer att stiga upp. I sann Berlin-anda håller caféet nämligen öppet dygnet runt (förutom mellan 03.00 och 10.00 på tisdagar). Ladda upp med en frukostbricka med croissanter, lax, stekt ägg (spiegelei) och andra godsaker från deras frühstücksmenü, eller ta in en varmrätt om du är på det humöret. I Berlin är det ingen som lyfter på ögonbrynen för en sådan sak, eller någonting annat heller för den delen. I kvarteren kring Ku’damm hittar du Berlins viktigaste shoppingdistrikt, med flera varuhus och mängder av affärer med allt från internationella märken till Fasanenstraßes lyxboutiquer. Ta en titt i det flådiga köpcentret KaDeWe (Kaufhaus des Westens) där du hittar saker som smycken, parfymer och allt annat exklusivt. Det 60 000 kvadratmeter stora varuhuset är ett av Europas största så se upp så att du inte går vilse bland montrarna!

Kollektivtrafik eller promenad?

Tack vare den väl utbyggda kollektivtrafiken tar man sig lätt runt i Berlin Foto:Domenico Loia

Bahnhof Zoo, eller Bahnhof Zoologischer Garten, ligger ett stenkast från Kurfüstendamm och utgör början på den enorma stadsparken Tiergarten som sträcker ut sig över två kvadratkilometer. Hit går berlinarna för att ta en promenad och komma bort från den värsta betongdjungeln för ett ögonblick. Men har man inte tröttnat på storstadsvimlet kan man hoppa över grönområdena och istället bekanta sig med Berlins fantastiska kollektivtrafik, som utgörs av U-Bahn, S-Bahn och oräkneliga busslinjer. Glöm inte att köpa biljett innan du kliver ombord. Biljettkontrollanterna är både många i antal och helt ointresserade av diverse bortförklaringar. Tänk på att en dagsbiljett “Tageskarte” inte gäller i 24 timmar från att du stämplade den, utan blir ogiltig efter 03.00.

Kultur och historia i Mitte

Brandenburger Tor och currywurst är två av Berlins kändaste ikoner Foto: iStock/Andreas Weber

På andra sidan parken ser du den mäktiga stadsporten Brandenburger Tor torna upp sig. En kort promenad söder om denna hittar du både minnesmonumentet över Förintelsens offer och den gamla gränsposteringen Checkpoint Charlie, som under kalla kriget utgjorde gränsen mellan väst och öst. Vill man fördjupa sig i det kalla kriget i allmänhet och den östtyska polisen Stasi i synnerhet, kan man bege sig till det utmärkta DDR-museet.
För den som är mer intresserad av klassisk kultur är Museuminsel, museiön, ett säkert kort.

Öst: Alexanderplatz, Prenzlauer Berg och Friedrichshain

Alexanderplatz: i förgrunden syns Die Weltzeituhr — “världsuret” Foto: Anastasia Dulgier

Nu är det dags att korsa floden Spree och stiga in i det som förr utgjorde Östberlin. Det första du möter på andra sidan är Alexanderplatz och Berlins landmärke nummer två – det 368 meter höga TV-tornet (Fernsehturm). Vid bra väderförhållanden är utsikten över den tyska huvudstaden och dess förstäder superb – detta trots att besökare “bara” kommer 201 meter upp i tornet. Väl nere på marken igen står stadsdelarna Prenzlauer Berg och Friedrichshain på tur. Här hittar du second hand-butiker, roliga barer och spännande konstgallerier, bland mycket annat. Unna dina ben en paus och slå dig ner på någon av de många ställena i Prenzlauer Berg och beställ in en öl. En lokal specialitet är Berliner Weisse som är ett surt veteöl som berlinarna själva gärna dricker med tillsats av hallon- eller myskmadrasaft (mit schuss) eller med söt likör, som t.ex. Apfelkorn (mit strippe).

Loppis i Mauerpark och Die Mauer

På loppmarknaden i Mauerpark kan man hitta nästan vad som helst Foto: iStock/Nicolas McComber

Råkar du ha vägarna förbi Prenzlauer Berg på en söndag får du inte missa loppmarknaden i närbelägna Mauerpark. Botanisera bland gamla föremål från DDR-tiden, vinylskivor, kläder med mera. På eftermiddagen drar karaoken igång i parkens amfiteater vilket brukar dra mängder av folk. Om falsksång inte är din kopp te kan du börja gå söderut till det legendariska Friedrichshain, och Berlins landmärke nummer tre – Berlinmuren (eller de 1,3 kilometer som återstår av den idag). Idag är den östra sidan av muren ett galleri med muralmålningar, med bidrag från 160 konstnärer.

Kulinariska fullträffar på Nobelhart & Schmutzig

Resterna av Berlinmuren utgör idag utomhusgalleriet East Side Gallery Foto: iStock/hanohiki

Fortsätt över den ikoniska Oberbaumbrücke till den lika ikoniska stadsdelen Kreuzberg. I skarp kontrast till den gamla arbetarstadsdelens charmiga sjavighet ligger här en av Berlins mest exklusiva finkrogar – Nobelhart & Schmutzig (Friedrichstraße 218). Namnet till trots är smakupplevelserna här en ren njutning, med endast närodlade råvaror i innovativa och kulinariska kombinationer. Restaurangen, som kan skryta med en stjärna i Guide Michelin, är perfekt för dig som har svårt att bestämma dig. Här finns nämligen inget att välja mellan, bara en, väl uttänkt, meny åt gången. Tänk på att restaurangen har ett begränsat antal platser, så förbokning är att rekommendera.

Barhäng i hippa Kreuzberg

Utbudet av barer och klubbar i Berlin är nästan oöverskådligt Foto: iStock/suteishi

Ute på gatan igen. Du befinner dig i ett stad med lika många barer som det finns sand i Sahara. Att hitta rätt ställe är med andra ord ingen lätt sak men ska man välja ett område att börja leta barer i är Kreuzberg ett av de bättre. Das Hotel Bar (Mariannenstraße 26A) är en Kreuzberg-klassiker som verkligen lyckats fånga stadsdelens själ, med kitschig inredning, avslappnad stämning och ett blandat klientel. Den populära baren förfogar inte över många kvadratmeter, vilket innebär att det ofta är fullt redan tidigt på kvällen.

Det finns en Berlinbar för varje humör och tillfälle Foto: iStock/suteishi

Om du hellre intar ditt gift på ett gammalt apotek bör du styra kosan mot Oranienplatz 14 och baren ORA (Oranien-Apothek), som kan vara en av Berlins vackraste. Bland gamla medicinskåp och patinerade träpaneler serveras drinkar och andra förfriskningar. För förtroliga samtal i skenet av levande ljus, rekommenderas den mysiga baren Lugosi (Reichenbergerstraße 152), och för crazy partykvällar dränkta i neon och bubbel finns det bara ett ställe att gå till: Barbie Deinhoff’s (Schlesische Straße 16).

Berlinnatten behöver aldrig ta slut om du inte vill. Klubbscenen är ombytlig och vad som gäller för veckan är sällan skrivet i sten. Ofta är bästa sättet att hitta nattens bästa fest att fråga folk som ser ut att ha koll. Men känner man sig färdig är det bara att återvända hem till hotellet och drömma om alla nya upptäckter du kommer göra under morgondagen, nu när det viktigaste är avklarat.

, ,

Relaterade artiklar