11 upplevelser som är unika för Japan


Japan är ett ymnighetshorn av intryck. Detta fascinerande land är till bredden fyllt av företeelser och upplevelser som du inte hittar någon annanstans på jorden – samurajer, geishor, körsbärsträd på Fuji, vackra tempel och teceremonier utgör bara toppen av isberget. Vill du veta mer om de japanska alperna, eller är du nyfiken på vad en Kaiseki är? Här följer våra bästa tips på vad du inte ska missa under din vistelse i Japan. 

Fuji. Foto: Gettyimages

Fuji

Det heliga berget Fuji är inte bara Japans högsta topp, det är också en viktig del av den japanska kulturen. Genom århundradena har mängder av poeter och bildkonstnärer försökt fånga den snöklädda vulkanens skönhet, och när man betraktar Fujis närmast perfekta koniska form är det svårt att tro att den ska ha uppkommit på naturlig väg.  Runt den 3,776 meter höga toppen hittar man mängder av varma källor och i Hakone-regionen, vid bergets sydvästra fot, ligger fem sjöar. På denna bildsköna plats finns flera utmärkta campingplatser, och till skillnad från i Tokyo kan man här njuta av stjärnhimlen om kvällarna (förutsatt att det inte är mulet). Den som besöker Hakone i juli och augusti kan ge sig ut på hajk längs de många vandringslederna – här finns leder för såväl nybörjare som för mer erfarna friluftsmänniskor. Vill man ge sig på att nå toppen av Fuji kan boka in en tvådagarstur. Halvvägs uppför berget bryter ni för dagen, för att nästa morgon ha chans att nå toppen samtidigt som soluppgången – en oförglömlig syn! 

Torii vid Ashi-sjön. Foto: Gettyimages.

Torii-portar

Torii-portar är ett klassiskt inslag i den japanska stadsbilden och fungerar som ingångar till Shinto-templen, både i reell och symbolisk bemärkelse. Portarna består vanligtvis av två pelare med två horisontella tvärslån och representerar övergången mellan den världsliga och den andliga världen. Dessa portaler finns inte bara vid tempel utan även på en del heliga platser i naturen. Vid Fuji ligger den imponerande Kanadorii-porten, som sägs stoppa onda andar från att slå följe med de som ger sig ut på vandring längs berget. 

Böneplaketter vid Meiji-helgedomen. Foto: Gettyimages
Tofuku-ji-templet i Kyoto. Foto: Gettyimages

Tempel och helgedomar

Tempel, tempel och åter tempel. Majoriteten av Japans befolkning praktiserar både buddhismen och den inhemska shinto-religionen, och för att ha gudarna på sin sida är det populärt att lämna små och stora offergåvor i de många templen. Bara i Kyoto finns fler än 2000 stycken, däribland det ikoniska Kinkakuji, vars övre del är täckt av bladguld som vid vackert väder reflekterar den intilliggande sjön – en minst sagt magisk syn. Bland de många helgedomarna är Fushimi, som utgörs av till synes ändlösa gångar och hundratals torii, det mest kända. En annan iögonfallande helgedom är Meiji, som tillägnades den japanska kejsaren Meiji och hans fru Shoken, och invigdes för exakt hundra år sedan. I området finns även en vacker skog med över 100 000 träd som donerats av människor från hela Japan. Ett perfekt avbrott från det myllrande stadslivet i Tokyo. 

Ontake-sjön i Kiso-dalen. Foto: Gettyimages
Höststämning vid Ontake-sjön. Foto: Gettyimages

Kiso-dalen

Inklämt mellan de centrala alperna och Japans näst högsta berg Ontake ligger Kiso-dalen, som är den perfekta destinationen för den som vill uppleva det lantliga Japan. Dalen ligger bara sju mil från OS-staden Nagano, men trots det lyser den moderna civilisationen med sin frånvaro. Liksom det cirka 700 meter högre Fuji har Ontake fungerat som vallfärdsmål i över tusen år. Gör som pilgrimerna och rena dig i vattenfallen Kiyotaki och Shintaki innan du börjar den strapatsrika vandringen till vulkanens snöklädda topp. För de som inte har ork eller lust att klättra upp till fots finns en bergbana som tar en 2150 meter över havet. På denna altitud finns flera vackra tempel och sjöar att upptäcka.

Tsumago. Foto: Gettyimages

Handelsleden Nakasendo 

Rätt genom Kiso-dalen går handelsleden Nakasendo som under Edoperioden (1603-1868) var den viktigaste rutten för handelsresande i Japan, då den förband städerna Kyoto och Tokyo. Längs vägen ligger elva poststäder. Dessa små samhällen är mycket välbevarade och vägen som förbinder dem bjuder på förtrollande vackra vyer. Vid en av de brantare partierna av vägen ligger Magome, som med sin väderkvarn och sina japanska korsvirkeshus är som hämtat från en saga. Åtta kilometer längre bort ligger systerstaden Tsumago, vars bilfria centrum och traditionella värdshus (minshuku och ryokan) är ett måste att besöka för alla som vill uppleva det genuina Japan.

De japanska alperna i höstskrud. Foto: Gettyimages

De japanska alperna

Japan är ett land fullt av makalöst vackra bergslandskap – om du inte tror oss är det bara att bildgoogla Japan + berg. De japanska alperna utgörs av tre olika bergskedjor – Hida i norr, Kiso i mitten och Akaishi i söder. Bland de mest imponerande sevärdheterna i området räknas det majestätiska Kamikochi och slottet Matsumoto. Här kan du vandra genom djupa bergsklyftor, förbi Hakuba-dalens turkosskimrande sjöar, och vidare längs nationalparken Chubu Sangakus många hiking-leder. I nationalparken ligger dalen Senjojiki, vars beryktade skönhet lär vara som allra störst under årstidsväxlingarna. 

Japansk teceremoni. Foto: Gettyimages
Traditionell Kaiseki-servering. Foto: Gettyimages

Japansk tekultur

En japansk teceremoni är en tusenårig tradition som följer ett invecklat system av regler och ritualer rörande allt från hur man ska sitta till vilka redskap som ska användas. Ceremonin inleds med Kaiseki, en lättare måltid bestående av mild buljong, ris, inlagda eller ångkokta grönsaker och fisk. Kaiseki ska upplevas som en symfoni av smaker och intryck, och förbereder deltagarna för själva tedrickandet. Den japanska teceremonin har fyra ledord Wa (harmoni), Kei (respekt), Sei (renhet) och Jaku (tystnad), som, om de följs, sägs leda till välbefinnande och kontemplation. 

Man i samurajdräkt, Kyoto. Foto: Gettyimages

Samuraj-distriktet

Samurajerna var det japanska kejsardömets elitsoldater och levde under s.k Bushido-regler som baserades på lojalitet och självdisciplin. Då samurajerna tillhörde de högsta samhällsskikten åtnjöt de privilegiet att bosätta sig i egna kvarter. Ett sådant samuraj-distrikt hittar vi den lilla staden Chiran på halvön Satsuma. Tyvärr får man inte gå in i själva huvudbyggnaden men sju av trädgårdarna är öppna för allmänheten. Trädgårdarna är förhållandevis små, varav flertalet är så kallade Keransui-trädgårdar (stenträdgårdar) som i japansk kultur symboliserar minimalism och uppmuntran till meditation. 

Stenträdgården i Ryoan-ji, Kyoto. Foto: Gettyimages

Japanska trädgårdar

I Japan tar man landskapsarkitektur på största allvar. Växter, träd, mossor och stenar placeras noggrant ut för att tillsammans skapa väl uttänkta kompositioner. Ett utmärkt exempel på dessa natursköna skapelser är stenträdgården i Ryoan-ji-templet i Kyoto. Trädgården har 15 större stenar, men endast 14 går att se samtidigt, oavsett var du står i trädgården. Enligt legenden måste man ha uppnått “satori” för att kunna se alla stenar samtidigt. Många av Japans berömdaste trädgårdar har utformats enligt konceptet kansho-shiki, vilket innebär att de har endast bör betraktas och ej beträdas.

Ett traditionellt badhus “onsen” i Hakone. Foto: Gettyimages

Onsen – japansk badkultur

I Japan finns det nästan lika många badhus som det finns tempel och precis som med te och trädgårdar har även den japanska badkulturen sin alldeles egna uppsättning regler. På de traditionella badhusen, Onsen, är män och kvinnor åtskilda, då avsaknaden av badkläder är ett krav. Piercingar och tatueringar är tabu, och kan i många fall innebära att du nekas inträde. 

Jigokudani – “Helvetesdalen”. Foto: Gettyimages

I Hakone, vid Fujis fot, ligger sju onsen där du kan pröva på vin- eller kaffebaserade badupplevelser. Föredrar du att tvätta dig i vatten rekommenderar vi utomhusbadet där du även kan njuta av enastående panoramavyer över det omgivande bergslandskapet. Ett annat berömt badhus är Dogo Onsen, som enligt legenden lyckades läka en skadad häger. Det lätt alkaliska vattnet kommer direkt från en varm källa i närheten och sägs ha läkande krafter (inte bara för fåglar, utan också för människor). I Hokkaido Noboribetsu hittar du några av de bästa onsen i landet. Det mjölkvita, mineralrika källvattnet är känt för sina hälsobringande egenskaper och hämtas från “Helvetesdalen” Jigokudani – ett närbeläget område med hög geotermiskt aktivitet. När du ändå är här, passa på att ta en vandringstur bland rykande mark och ångande floder.

En geisha i Kyoto. Foto: Gettyimages

Geishor i Kyoto

Geishor är den starkaste symbolen för kvinnlighet och sofistikation i Japan och ingenstans är den japanska geishakulturen lika livskraftig som i Kyoto. Under sin lärlingsperiod, som varar i genomsnitt fem år, handleds de unga flickorna av en Kami-san. Som fullärd geisha tar de sedan emot gäster i små hus, s.k. Okiya, där de bjuder på finkulturell underhållning i form av sång, dans och poesi. Om du vill bevittna geishor bör du hålla ögonen öppna efter offentliga uppträdanden. Under april hålls det dagliga uppträdanden i det traditionella Gionja-distriktet i Gion Kobu. 

,

Relaterade artiklar