11 platser du inte vill missa på Sri Lanka


Strax utanför Indiens sydkust ligger Sri Lanka – en droppformad ö i Indiska Oceanen som bokstavligen kryllar av mångfald och kulturskatter. Detta lummiga lilla land rymmer allt från världsarvslistade fornlämningar och artrika regnskogar till idyllisk landsbygd och fantastiska stränder. Sri Lankas färgrikedom, skönhet och kultur är omtalad och i den här artikeln guidar vi dig till platserna du inte får missa under din vistelse. Oavsett om du reser hit för spana efter elefanter, hitta himmelska tesorter eller surfa på de beryktade vågorna så har vi de säkraste tipsen för dig! 

Traditionellt styltfiske i Koggala. Foto: iStock/Andrey Danilovich

Sightseeing i huvudstaden Colombo

Colombo är så mycket mer än bara en transitplats för vidare resa in i Sri Lanka. Landets huvudstad erbjuder en kontrastrik och färgstark upplevelse med såväl vackra kolonialvillor, prunkande trädgårdar och myllrande utomhusmarknader som trendiga bar och omtalade fine dining-restauranger (skaldjursälskare bara måste prova chili-krabban på Ministry of Crab, som du hittar i Dutch Hospital Shopping Precinct). Passa även på att besöka marknaden i Pettah, det gnistrande vita presidenthuset, Seema Malaka Temple, Old General Post Office (som brukade vara ett fyrtorn) samt stadens centrum, där du får en bra inblick i Colombos rika historia.

Colombo i kvällsljus. Foto: iStock/thekoala

Utforska Polonnaruwa i solnedgången

Hyr cyklar och ge er ut på upptäcktsfärd till den forntida staden Polonnaruwa, som var Sri Lankas huvudstad för sisådär 1000 år sedan. Bland Polonnaruwas mäktiga ruiner hittas bland annat Vatadage, vars fyra ingångar vaktas av fyra majestätiska Buddhastatyer i sten; den 54 meter höga Rankot Vihara-stupan och Gal Vihara, som utgörs av fyra Buddhastatyer i olika positioner, uthuggna direkt ur granitklippan. Som vackrast är denna plats i skymningen, då ni får bevittna dessa uråldriga ruiner i ljuset från solnedgången. 

Rankot Vihara i Polonaruwa. Foto: iStock/f9photos

Besök “Lejonets Berg” Sigiriya

Den storslagna palaset Sigiriya finns med på UNESCO:s lista över världsarv och är en av Sri Lankas populäraste turistmål — och det är lätt att förstå varför. På en utslocknad vulkan, 200 meter ovanför den omkringliggande djungeln, ligger de arkeologiska lämningarna efter vad som en gång i tiden var norra Sri Lankas huvudstad. Här bland ruinerna av svunnen civilisation hittar du vackra freskomålningar, vattenträdgårdar och gamla hällristningar (den spektakulära utsikten är bara pricken över i:et). Bästa tiden att njuta av denna fantastiska plats är på morgonen (då de flesta turister inte hunnit ta sig hit än), så glöm inte att ställa väckarklockan. 

Lejonets Berg Sigiriya, utanför Habarana. Foto: iStock/f9photos

Upptäck Minneriya National Parks djurliv 

Minneriya National Park, belägen mellan Habarana och Polonnaruwa i den norra centralprovinsen, är ett stort reservat med mängder av olika djur och växter. Här hittar du allt från sällsynta ödlor och gråhäger till en stor population av elefanter. Bästa sättet att uppleva denna unika park och dess invånare är i baksätet på en jeep. Många safariturer tar vägen förbi Minneriyas uråldriga regnvattenreservoar, som utgör parkens själva hjärta. Här är chanserna stora att få se badande elefanter, vattenbufflar och ett stort antal fåglar som man inte hittar någon annanstans på jorden. 

En elefanthjord i Minneriya National Park. Foto: iStock/Utopia_88

Beundra den förhistoriska konsten i Dambulla Cave Temple

Den som vill bevittna tvåtusenårig konst ska göra en utflykt till Dambulla Cave Temple, ett världsarv som dateras till 100 f.Kr. och som även går under namnet Golden Temple of Dambulla. Detta buddistisk pilgrimsmål, som ligger högst upp på en 160 meter hög granitklippa, är en skattkammare full av utsökta väggmålningar och vackra Buddhastatyer. På vägen upp till templet kommer du mötas av såväl den magnifika guld-Buddhan som en hord av apor. En varning bör utfärdas: de fräcka primaterna tar varje tillfälle att knycka godsaker ur händerna på dig.

Buddhor och väggmålningar i Dambulla Cave Temple. Foto: iStock/hadynyah

Finn harmonin bland Kandys gröna kullar

Staden Kandy, vackert belägen bland bergen i de centrala delarna av ön, är en plats som fullkomligt sjuder av spännande kultur och historia. Här ligger bland annat Sri Dalada Maligawa, eller Tandtemplet, som enligt legenden sägs hysa en tand från själva Siddharta Gautama, och är en av buddhismens viktigaste vallfärdsorter. Är du inte så intresserad av tempel kan du istället ta en promenad längs den fridfulla sjön, som ligger mitt i staden, eller ge dig upp i bergen på jakt efter den bästa utsikten. I närbelägna Matale ligger Luckgrove Spice Garden där du kan lära dig mer om kryddor — allt från vilka kryddor som har läkande effekt till vilka som får din currygryta att smaka bäst. Är du intresserad av lokalt konsthantverk rekommenderar vi ett besök på Lakura Woodcraft Workshop, där du hittar vackert slöjdade ting från lokala konsthantverkare. 

Tandtemplet i Kandy,  centrala Sri Lanka. Foto: iStock/SamanWeeratunga

Ta tåget från Kandy och Ella till Nuwara Eliya

En tågresa är kanske det bästa sättet att ta in Sri Lankas mångsidiga skönhet på, och ska du välja en specifik rutt så är sträckan ut till Nuwara Eliya en av de absolut vackraste. Det svala klimatet och de dimmiga höjderna i Hill Country är ett skönt avbrott från den stekheta kusten, och under resans gång kommer du få bevittna allt från böljande teodlingar och dånande vattenfall till mängder av vilda djur. Väl framme i Nuwara Eliya, passa på att göra ett besök på en tefabrik (Blue Field Tea Factory är ett hett tips) och upptäck själv varför Ceylon-teet blivit ett av de populäraste sorterna i världen. 

Bild på teplantage, taget från kupéfönstret. Foto: iStock/pius99

Bestig Adam’s Peak under pilgrimssäsongen

Mitt i det grönskande Hill County hittar vi Sri Lankas heligaste berg, Adam’s Peak, som lockar mängder av besökare. Bästa tiden att bestiga berget är under pilgrimssäsongen som sträcker sig från högtidsdagen Unduvap Poya i december fram till maj. De som vill uppleva de mest spektakulära vyerna och storslagna soluppgångarna samt chansen att få syn på bergets skugga rekommenderas att börja sin vandring på natten, detta för att med säkerhet hinna fram till gryningen (vi ska dock varna för att vandringen upp till toppen inte är någon lätt uppgift — för att få uppleva denna magiska plats måste man först tillryggalägga mer än 5000 steg, enkel väg). Adam’s Peak kallas också Butterfly Mountain. Namnet kommer av att fjärilar, i ofantliga mängder, kommer till just detta berg för att avsluta sina dagar. Fenomenet, som sker år efter år, är lika trollbindande som oförklarligt. 

Soluppgång över Adam’s Peak. Bilden är tagen från ett munkkloster på toppen av berget. Foto: iStock/danilovi

Varva ner på stränderna i Beruwala och Bentota

Efter att ha flängt runt och utforskat Sri Lankas många sevärdheter finns det inget bättre än att varva ner på någon av öns många fantastiska stränder, och bland de absolut mest populära räknas den palmkantade Golden Mile i Beruwala. Här erbjuds ett stort utbud av ayurvediska behandlingar samt roliga aktiviteter som snorkling, dykning och vindsurfing. Strax utanför Beruwala hittar vi en annan (om möjligt ännu ljuvligare) strand. Bentota Beach, med sin mjuka sand och glimmande lagun gör verkligen skäl för sitt smeknamn “Paradise Island”. Luta dig tillbaka, öppna en kokosnöt och låt lugnet infinna sig samtidigt som solen går ner bakom horisonten. Om någon plats på jorden ger en försmak av himmelriket så är det Bentota Beach! 

Stranden i Beruwala. Foto: iStock/T_o_m_o

Utforska det gamla fortet i Galle

Den världsarvslistade pärlan Galle, känt för sitt fort från 1500-talet, är en perfekt litet utflyktsmål att utforska till fots. Staden är ett kulturellt nav och längs de smala gatorna innanför ringmuren ligger gamla kyrkobyggnader sida vid sida med moderna barer och kaféer. Men trots Galles många historiska och kulturella kvaliteter har de stora turistmassorna ännu inte hittat hit. På vägen ut till Galle passerar ni Kosgoda, där ni hittar Kosgoda Sea Turtle Conservation Project – ett center som arbetar med att rädda och bevara öns bestånd av havssköldpaddor. Bland de arter som tas om hand om här återfinns bland annat grön havssköldpadda, karettsköldpadda och havslädersköldpadda. Har du tur får du även uppleva när nya små sköldpaddor kläcks. När det är dags att ge sig ut på vägarna igen ska du inte bli förvånad om du plötsligt ser folk hänga högt uppe i palmerna. Dessa personer jobbar med att tappa träden på sav som används i tillverkningen av palmvin. 

Kolonial arkitektur och fyrtorn i Galle. Foto: iStock/AsianDream

Surfa på vågorna i avslappnade Mirissa

Mirissa Beach har ett rofyllt läge på Sri Lankas sydvästra kust och brukar rankas som ett av landets hetaste surfdestinationer. I den halvmåneformade viken, omgärdad av vajande palmer och kristallklart vatten, finner du de perfekta förutsättningarna för såväl nybörjare som för mer erfarna surfare. Mirissa Beach är också den perfekta platsen att stänga ute omvärlden på; här bland anspråkslösa hyddor, strandkiosker och enklare restauranger är stämningen avslappnad och livet förhållandevis okomplicerat. Under perioden november till april har du även chans att få se valar och delfiner i vattnen utanför kusten. Fortsätter du en bit västerut, närmare bestämt till Koggala, väntar dig en syn som för många är synonymt med Sri Lanka – styltfiske. Den uråldriga fiskemetoden, att meta från pålar ute i vattnet är på utdöende, och just Koggala är av de sista platserna på ön där traditionen fortfarande lever.

Surfare med sina brädor på Mirissa Beach. Foto: iStock/traumschoean
,

Relaterade artiklar