10 dagars roadtrip i Italien


Öva upp dina italienska fraser, sluta räkna de där kalorierna och upplev istället la dolce vita under en bilresa i landet där smaskande på pizza, vin, gelato, mozzarella, limoncello och solvarma tomater bland fantastiska landskap är vardag för de passionerade italienarna. Följ vår rutt på tio dagar mellan Florence och Neapel med hotelltips, stopp på vägen och sevärdheter, eller bara låt dig inspireras till att skapa din egen underbara sommarresa i ljuva Italien.

Ljuva Florence. Foto: iStock/SerrNovik

Dag 1

Hej Italien och Florence flygplats! Hyrbilen väntar på oss, vi parkerar i stan, upptäcker Italiens konstcentrum till fots och förundras över den vackra arkitekturen och de historiska byggnaderna. Vi tar några glas Chianti på den mysiga vinbaren Tarabaralla och vi sover på lyxiga Montecatini Palace, men tar först ett avslappnande kvällsdopp i hotellets pool med panoramavy över staden.

Foto: Argentario Golf Resort & Spa

Dag 2

Idag börjar vi röra oss mot Sorano efter en låång hotellfrukost. På vägen kör vi förbi Pisa där vi passar på att ta en titt på stadens lutande torn innan det faller och tar givetvis den obligatoriska ’stötta tornet med handen’-bilden. Vi stretchar benen i både Campiglia Marritima och medeltidsstaden Grossetto innan vi når vårt hotell, femstjärniga Argentario Golf Resort & Spa på den vackra halvön Maremma.

Ett glas vin till denna utsikten över Toscanas landskap… Foto: Argentario Golf Resort & Spa

Dag 3

Förmiddagen spenderas vid poolen med trädäck, omgiven av Toscanas underbara lummiga landskap.

Foto: Hotel dei Consoli

Dag 4

Idag kör vi mot Rom där vi spenderar dagen med lätt sightseeing, en megamiddag på kvällen efter all bilkörning och sen checkar vi in på Hotel dei Consoli för lite välbehövlig vila. Nästa dag blir det också sightseeing i denna ljuva stad. Vi hinner checka av en hel del sevärdheter mellan lunch-, gelato- och kaffepauser.

Ett pizzastopp i Neapel är en smakupplevelse i sig. Foto: iStock/ franckreporter

Dag 6

Idag kör vi mot mot Neapel och stannar i vackra Terracina på vägen för att hänföras av färska skaldjur på en mysig restaurang och ta en promenad bland de trånga gränderna i gamla stan med lämningar från antiken. I Neapel ska vi bo på Grand Hotel Parkers med utsikt över den mäktiga vulkanen Vesuvius och vi kopplar av i det lyxiga spaet en stund innan middagen på hotellets underbara takterrass med över 150 sorters vin att välja på.

Amalfikusten. Foto: iStock/ Brzozowska

Dag 7

Sightseeing och shopping i de många modebutikerna och en äkta pizza från dess hemstad – himmelriket till lunch! På vägen mot Sorrento passar det utmärkt på att vandra upp till Vesuvius krater och besöka den välbevarade staden Pompeiji som blev begravd i glödande lava 79 f.k. I Sorrento lägger vi huvudet mot kudden på Grand Hotel La Favorita – ett femstjärnigt hotell med perfekt läge mitt i stadens historiska centrum.

Foto: Grand Hotel La Favorita

Dag 8

Sorrento sträcker sig över dramatiska klippor längs havet med vackert dekorerade hus och en spektakulär utsikt över Neapel och öarna Capri och Ischia. Här blir det sol, bad och en ljuvlig avsmakningsmeny på L’antica Trattoria- en av de bästa restaurangerna i stan, följt av
iskall, solgul Limoncello – Sorrentos specialitet.

De mysiga blå grottorna på Capri. Foto: iStock/ fotograv

Dag 9

Vi tar båten ut till paradisiska Capri med sina blå grottor, njuter av utsikten från öns högsta punkt och dricker espresso vid den livliga marinan. På hotellets egen Bellivista Terrace tar vi vår eftermiddagsdrink med en magnifik utsikt över Neapels bukt och Vesuvius.

Utsikt över Capri. Foto: iStock/ agustavop

Dag 10

Sista dagen i Italien spenderar vi i Sorrentos mysiga stadskärna, köper Limoncello som området är känt för, handgjorda dukar och fina smycken att ta med hem innan och äter en riktigt rustik, italiensk lunch på den lilla restaurangen O’Murzil som bara har sex bord. Vår lilla minibil lämnar vi på Neapels flygplats innan det är dags att kliva på planet och säga ’ciao’ för denna gången.

Bra att veta om att hyra bil

Om du ska åka kortare sträckor åt gången som i vår rekommenderade rutt längs med västra Italien, kan det på två personer räcka med en mindre bil med två dörrar som har plats för två väskor om du vill komma undan så billigt som möjligt. Det är en bra idé att boka din hyrbil innan avresa för att vara säker på tillgänglighet och dessutom blir det oftast mycket billigare än att boka på plats


Relaterade artiklar